Referat cu hidrocarburi

Trimis la data: 2020-05-18 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: irinaa.mf Dimensiune: 211kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referatul cuprinde alcani, alchene, alchine, arene si alcadiene.

Alcanii sunt hidrocarburile in care nu apar decat legaturi simple de tipul Ca"�C si Ca"�H si la care raportul numeric dintre cele doua tipuri de atomi este exprimat prin formula CnH2n+2, unde n reprezinta numarul atomilor de carbon. In continuare, detalii despre alcani.
Introducere in chimia organica
Denumirea alcanilor
Daca i se dau lui n valori naturale succesive (sirul natural al numerelor) se obtine seria omoloaga a alcanilor. Numele alcanilor se formeaza dupa regula, cu exceptia primilor patru termeni care au denumiri specifice.
n=1 CH4 metan CH4
n=2 C2H6 etan CH3a"�CH3
n=3 C3H8 propan CH3a"�CH2a"�CH3
n=4 C4H10 butan CH3a"�CH2a"�CH2a"�CH3
n=5 C5H12 pentan CH3a"�CH2a"�CH2a"�CH2a"�CH3
n=6 C6H14 hexan CH3a"�CH2a"�CH2a"�CH2a"�CH2a"�CH3
Toti acesti alcani au catene liniare. La alcanii cu patru atomi de carbon sau mai multi poate aparea ramificarea lantului. De aceea, denumirea alcanilor liniari este completata cu prefixul normal iar denumirea alcanilor ramificati se completeaza cu prefixul "izo". Cicloalcanii sunt hidrocarburi ciclice saturate care contin o catena ciclica si au formula generala CnH2n. Daca din molecula unui alcan se indeparteaza un atom de hidrogen rezulta un radical alchil.
CH3a"� (metil) ; a"�CH2a"� (metilen) ; a"�CHa"� (metin)
CH3a"�CH2a"�CH2a"� (propil)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.