Referat statistica - prezentarea unei firme Helvetica Milk

Trimis la data: 2004-06-05
Materia: Statistica
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 69
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 27
Autor: Sorin Enescu
Dimensiune: 135kb
Voturi: 598
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
S.C. “Helvetica Milk” a luat fiinţă în anul 1994 prin asocierea S.C. “Helvetika” S.R.L. cu investitori autohtoni. Asociaţii au convenit ca noua societate să fie organizată sub forma de societate cu răspundere limitată, cu sediul în Arad, str. I. Maniu nr.10, Sc.B, Ap.13, Jud Arad, înscrisă în CF 23023 Arad.
PREZENTAREA LA SC “HELVETICA MILK” SRL

SCURT ISTORIC

S.C. “Helvetica Milk” a luat fiinţă în anul 1994 prin asocierea S.C. “Helvetika” S.R.L. cu investitori autohtoni. Asociaţii au convenit ca noua societate să fie organizată sub forma de societate cu răspundere limitată, cu sediul în Arad, str. I. Maniu nr.10, Sc.B, Ap.13, Jud Arad, înscrisă în CF 23023 Arad.
Societatea poate deschide puncte de lucru, puncte comerciale, filiale şi reprezentanţe în toate localităţile din ţară.
Punctul iniţial de lucru a fost în comuna Pecica unde se găseşte fabrica pentru industrializarea laptelui.
Societatea se constituie pe o durată de timp nelimitată.
Capitalul de pornire al S.C. “Helvetica Milk” SRl este de 300 mil. lei .
Cifra de afaceri a crescut progresiv pe măsura impunerii produselor societăţii pe piaţă, ajungând la sfârşitul anului 1994 450 mil. lei. Procentual cifra de afaceri a crescut cu 20 % lunar.
Asociaţii au convenit ca obiectul de activitate al societăţii sp fie producţia prelucrării laptelui şi a celorlalte produse lactate, precum şi toate operaţiunile comerciale care au ca obiect de tranzacţie laptele şi produsele din lapte.
Unitatea este amplasată într-un spaţiu special amenajat cu toate dependenţele necesare în suprafaţă totală de 220 m2 , pe care l-a închiriat de la Societatea Agricolă “16 Decembrie” Pecica, care de altfel este unul din furnizorii de materie primă.
Finanţarea investiţiei s-a realizat din bani proprii şi un credit de la BRD Arad, credit care a fost rambursat în totalitate în primii 3 ani de activitate.

La început producţia era axată pe fabricarea laptelui de consum pasteurizat şi normalizat la un procent de grăsime de 2,5 %, frişcă proaspătă şi smântână fermentată, ambele livrate vrac pentru restaurante şi cofetării.
După rambursarea creditului s-au făcut unele investiţii care au dus la diversificarea producţiei, astfel încât în prezent programul de fabricaţie cuprinde produse acidofile (iaurt, sana, lapte bătut), lapte de consum, brânzeturi (telemea, brânză proaspătă), smântână fermentată, frişcă proaspătă.
În anul 1998 societatea a cumpărat spaţiul şi terenul aferent în care îşi desfăşoară activitatea, spaţiu de 10500 m2, din care 220 m2 special amenajat cu toate dependinţele necesare. Unitatea mai este dotată cu următoarele spaţii: sala pentru igienizare (ambalaje, instalaţii), vestiar cu grupuri sociale, camera frigorifică, laborator uzinal, magazii, birou.
Materia primă este furnozată de către S.A. “16 Decembrie” S.A. Pecica, S.C. “Agroprodex” şi S.C. “Mureş”.
Anul acesta societatea a achiziţionat de la aceste unităţi aproximativ 8000 hl / zi, lapte materie primă, colectarea făcându-se cu autocisterna proprie. Achiziţionarea cu lapte se face în proporţie de 70 % din sectorul de stat şi 30 % din sectorul privat pe bază de contracte între societate şi furnizori.
Instalaţia de prelucrare a laptelui, cu o capacitate de prelucrare în lapte de consum şi derivate de 8000 litrii / zi, cuprinde un întreg ansamblu de utilaje şi instalaţii necesare fluxului de prelucrare a laptelui, de la recepţionare şi până la ambalare în pungi de plastic.
Ea a fost achiziţionată de la o firmă din Ungaria care a montat-o, asigurându-I şi service-ul necesar.
Sortimentele care se produc în acest moment în unitate sunt următoarele:
lapte consum 2,5 % gr
iaurt 4 % gr
sana 3,5 % gr
lapte bătut 2,5 % gr
smântână 25 % gr
frişcă 32 % gr
telemea de vacă
brânză de vacă dulce

Produsele finite sunt valorificate prin reţeaua proprie de distribuţie la un număr de aproximativ 120 de unităţi cu specific alimentar.
Punctele de vânzare en-gros sunt situate în Timişoara şi Reşiţa. Livrarea se face loco – furnizor cu mijloace de transport închiriate.
Activitate productivă se desfăşoară conform organigramei, cu 16 salariaţi, care sunt angajaţii societăţii cu carte de muncă.
În perioada 1994 – 1998, echipa managerială care a condus societatea a reuşit amortizarea prin profit a 80 % din investiţie. În aceeaşi perioadă s-au făcut investiţii de aproximativ 100.000 DEM.
La ora actuală, societatea nu are în exerciţiul financiar credite bancare sau datorii la furnizori.
În perspectivă societatea doreşte crearea de noi spaţii de producţie, prin aceasta urmărind modernizarea fluxului tehnologic, fabricarea unor noi sortimente de brânzeturi care să poată fi competitive pe piaţa externă. În acest context, societatea a avut contracte cu societăţi din Germania şi Ungaria.
Un alt obiectiv urmărit de societate este creşterea animalelor (vacilor de lapte) care poate fi realizat prin achiziţionarea uneia dintre fermele din apropriere şi crearea de microferme (20 – 30 de capete) gestionate de locuitori ai comunei Pecica, utilizând cele mai moderne tehnologii în creşterea vacilor de lapte.
În plan calitativ, societatea are comandat un contract de consultanţă în vederea proiectării şi implementării sistemului de management al calităţii în conformitate cu standardele internaţionale ISO 9002, fiind certificată de Societatea Română pentru Asigurarea Calităţii (S.R.A.C).


INDICATORI ECONOMICO – FINANCIARI
Ne propunem ca în acest subcapitol să prezentăm câţiva indicatori ai societăţii comerciale analizaţi în ultimii trei ani, respectiv perioada 1998 – 2000.
Aceşti indicatori sunt prezentaţi în tabelul următor:
INDICATORI
1998
1999
2000

CIFRA DE AFACERI
3.311.844.378
4.384.103.263
5.392.003.274

CHELTUIELI
2.843.728.163
4.093.327.955
5.096.225.978

PROFIT
668.116.215
390.775.308
295.777.296

NUMĂR DE ANGAJAŢI
16
17
18

MUNCITORI
12
3
3

TESSA
4
4
5
Am analizat indicatorii: cifra de afaceri, cheltuieli, profit şi număr de angajaţi pe total şi defalcaţi pe muncitori şi personal tessa.
Din cele prezentate se constată o evoluţie ascendentă atât a cifrei de afaceri cât şi a cheltuielilor, astfel încât profitul în perioada 1999 – 2000 a rămas aproximativ constant.
Numărul angajaţilor a rămas în principiu constant în ultimii 2 ani, fiind angajate 2 persoane.
Pe baza datelor obţinute de la firmă putem determina productivitatea muncii (W) pe cei 3 ani analizaţi, conform formulei:


Unde:
W – productivitatea muncii
CA – cifra de afaceri
L – număr de angajaţi
M – număr de muncitori
T – personal Tessa

În 1998:


În 1999:

În 2000

Datele obţinute privind productivitatea muncii (W) în perioada 1998 –2000 sunt prezentate în următorul tabel:INDICATORI
ANI

1998

1999

2000


Se observă că productivitatea muncii (W) are o evoluţie crescătoare în funcţie de numărul de angajaţi (L) şi de numărul de muncitori (M). În funcţie de personalul Tessa (T) se observă că productivitatea muncii creşte în perioada 1998 – 1999 dar scade în 2000.
ORGANIZAREA PRODUCŢIEI

2.1 TEHNOLOGIA DE FABRICARE A LAPTELUI DE CONSUM CU 2,5 % GRĂSIME


Recepţia cantitativă şi calitativă

Această operaţie tehnologică are drept scop verificarea proprietăţilor organoleptice, fizico - chimice şi microbiologice ale materiei prime.
În cadrul acestei operaţii laptele crud integral este supus urmăroarelor analize:
Examenul organoleptic prin care se urmăreşte aspectul laptelui care trebuie să fie fluid, omogen cu culoare albă, uşor gălbuie, miros şi gust plăcut specific laptelui proaspăt.
Examenul fizico – chimic prin care se determină :
densitatea laptelui prin metoda aerometrică care nu se admite sub 1,029 Kg/l
aciditatea laptelui prin metoda de titrare faţă de o soluţie de referinţă care se admite de max. 190 Turner
conţinutul de grăsime care se determină prin metoda butirometrică
gradul de impurificare care se determină prin compararea rondelei prin care s-a făcut filtrarea cu un etalon
Examenul microbilologic se face prin proba reductazei în urma căreia se evidenţiază proprietăţile microbiologice ale lapteluiFiltrarea

Este o operaţie de curăţire a laptelui de impurităţile mecanice prezente în masa sa. Aceasta se face cu ajutorul celor două filtre montate pe conducta de aspiraţie a laptelui în tancul de recepţie.

Pasteurizarea

Este operaţia prin care se urmăreşte distrugerea bacteriilor
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.