Reflectarea fenomenului de violenta in presa scrisa

Trimis la data: 2015-08-28 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 98 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristi_I Dimensiune: 125kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Violenta si agresivitatea reprezinta fenomene sociale complexe, ale caror modalitati de manifestare, consecinte sociale si moduri de solutionare intereseaza atat factorii institutionalizati de control social cat si opinia publica. Violenta si agresivitatea sunt fenomene care se completeaza si care genereaza o serie de consecinte negative si distructive asupra structurii si stabilitatii sociale si provoaca stari demoralizatoare si de insecuritate la nivelul grupurilor si indivizilor.

Desi cauzele violentei sunt diversificate, studiile si cercetarile intreprinse pe aceasta tema releva ca - sursele - sunt alimentate de perpetuarea unor structuri economice, politice si sociale deficitare care sunt incapabile sa atenueze, in anumite momente dificultatile economice, inflatia, saracia si somajul, inegalitatile si inechitatile intre indivizi si grupuri sociale. Violenta, in virtutea desfasurarii sale spectaculoase, beneficiaza din partea mass-mediei de o extindere la scara sociala extrem de larga.

Expunerea prelungita la violenta prin mass-media poate sa aiba efecte cumulative directe asupra tinerilor si asupra lumii adulte si un efect pe termen lung din ce in ce mai nociv asupra valorilor general admise de societate.
Considerand ca fenomenul violentei in Romania are o determinare multicauzala, lucrarea de fata isi propune o inventariere a principalelor aspecte teoretice, metodologice si practice legate de specificul si particularitatile acestui fenomen in conditiile societatii noastre.

Lucrarea este structurata pe capitole, cinci la numar, acestea avand dupa caz, mai multe sau mai putine subcapitole. Intr-o prima parte a lucrarii sunt prezentate unele perspective teoretice si modele conceptuale privind fenomenul de violenta, accentul fiind pus pe insasi definitia de violenta (concept si structura), formele de manifestare si sursele de influentare.
In capitolul al doilea, sunt expuse principalele teorii explicative ale impactului realizat de proliferarea voilentei in mass-media.

In capitolul al treilea, pornind de la definirea senzationalului, prezentam - intr-o preancheta ce precede analiza proriu-zisa din capitolul IV - maniera in care presa scrisa "uzeaza" de diverse stiri despre violenta, exploatand in acest fel slabiciunea publicului romanesc pentru senzational.
In al patrulea capitol - care reprezinta si baza practica a acestei lucrari - am realizat analize pe "orizontala" si pe "verticala" ale diferitelor articole selectionate din cotidienele alese, respectiv, Ziua, Evenimentul Zilei si National.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.