Reflectii cu privire la lichidarea persoanelor juridice

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins

Introducere

I. Aspecte generale privind lichidarea persoanelor juridice

II. Procedura de lichidare

III. Lichidatorii

IV. Obligatiile lichidatorului

V. Redeschiderea procedurii de lichidare

Concluzii

Bibliografie

Introducere
Societatea comerciala se constituie pentru a desfasura o activitate comerciala pe durata stabilita in actul constitutiv. Uneori durata societatii se prelungeste chiar si dupa decesul asociatilor care au constituit societatea. Dar orice societate comerciala va sfarsi prin a disparea, deoarece ea urmeaza acelasi destin implacabil ca si o persoana fizica: se naste, traieste si moare.
Societatea comerciala, fiind ca un subiect abstract de drept, nu depinde de existenta asociatilor sai si poate continua propria existenta mult timp dupa trecerea in nefiinta a acestora. In vederea acestei realitati, incetarea existentei societatii comerciale reclama realizarea unor operatiuni care sa aiba drept rezultat nu numai incetarea personalitatii juridice, ci si lichidarea patrimoniului societatii, prin exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor sociale. Potrivit legii, incetarea existentei societatii comerciale impune parcurgerea a doua faze: dizolvarea societatii comerciale si lichidarea societatii.
In doctrina juridica sunt date mai multe definitii ale institutiei lichidarii societatilor comerciale. Lichidarea societatilor comerciale constituie un ansamblu de operatiuni, avand ca scop incheierea afacerilor aflate in curs de desfasurare, la data dizolvarii societatii, transformarea activului si impartirea intre asociati a sumelor de bani ramase dupa efectuarea platilor.
Prin lichidare se inteleg toate operatiunile, care au drept scop terminarea afacerilor in curs in momentul declararii dizolvarii, astfel incat sa se poata obtine realizarea activa, plata pasivului si repartizarea activului patrimonial net intre asociati.
Totusi, caracterele generale ale lichidarii sunt subliniate de una din cele mai ample prezentari in literatura juridica.
Potrivit acesteia, lichidarea este o perioada de durata variabila, pe care o traverseaza societatea de la dizolvarea sa si pana la distribuirea catre asociati a activului disponibil si a clarificarii definitive a conturilor, perioada in care unul sau mai multi lichidatori vor definitiva operatiile anterioare ale societatii, vor face in masura necesitatii altele noi, vor plati debitele catre creditori si vor transforma activul social in numerar. Pentru efectuarea acestui sir de operatii, pe intreaga perioada a lichidarii societatea, desi dizolvata, va continua sa-si pastreze personalitatea juridica. In acest scop este inscrisa obligatia pentru lichidatori ca in toate actele ce vor urma dizolvarii sa se faca mentiunea, dupa indicarea numelui societatii, a sintagmei "in lichidare".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.