Reflectii economice de Mugur Isarescu recenzie

Trimis la data: 2007-05-30 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Alexandra Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Reflectii economice de Mugur Isarescu recenzie
Nefiind un literat, Mugur Isarescu concepe lucrarea clasic; incepe cu momentele care l-au determinat in elaborarea ei, impartasindu-ne din experienta sa, acumulata in calitate de guvernator al BNR si in cele 12 luni in care a fost prim-ministru al Romaniei. Ca orice inceput, debutul carierei lui Mugur Isarescu a fost atunci cand a pasit pentru prima data pe scarile cladirii BNR. Acum, trairile de constinta l-au impins cu mult in urma la doua evenimete care l-au marcat; primul a fost prin anii 1970 cand a mers acasa la ilustrul economist C. Kiritescu care facea parte dintr-o generatie veche de economisti si ale carui cunostinte in domeniu erau foarte vaste; cu activitate editoriala bogata inainte si dupa cel de al doilea razboi mondial si care prinsese mai multe tipuri de economii, avand posiblitatea de a face distinctie intre economia de piata si economia centralizata; cel de al doilea eveniment s-a consumat pe perioada in care a fost demnitar in SUA.

Referat despre Reflectii economice de Mugur Isarescu recenzie
Aici a asistat la o discutie a gazdei cu fiul de 12 ani pe o tema financiar bancara; discutia era la un nivel atat de ridicat din punct de vedere al termenilor economico-fianaciari incat nu a fost capabil sa-I inteleaga intr-u totul. De aici si-a pus un mare semn de intrebare in privinta culturii financiar bancare existenta la noi in tara la nivel nivel de educatie scolara.

Aceasta carte este, intr-un fel, rezultatul tarziu al celor doua intamplari. Lucrarea cuprinde reflectii de economie finanaciara aplicata, multe constituind fondul unor interventii ale Guvernatorului BNR legate de depasirea anumitor probleme sau demersuri in efortul de re-formare a culturii economiei de piata si a culturii financiar-bancare din Romania.

Pe parcursul lucrarii, mai ales in primul volum cititorul ar putea sa fie descumpanit de repetarea sintagmei “cultura financiar-bancara”.
Stiind ca peste tot, acolo unde exista initiativa exista capital, dar initiativa antreprenoriala de tip capitalist este legata profund de bani, de profit si multiplicata de credit. Societatea acumuleaza, incepe sa dispuna de un capital care se imparte intre o economisire tezaurizata, tinuta in asteptare, si o parte a carui benefica trece prin canalele sectoarelor active, in special sub forma de credit. Banicile si bancherii intervin continuu in stimularea si diversificarea initiativei de afaceri, dar nu exista economie de piata fara moneda.

Nici capitalismul, nici sistemele bancare in special, nu s-au dezvoltat fara ucenicie. Instruirea ssi informarea reprezinta conditii de suparavietuire nu numai pentru investitori, ci si in general si pentru capitalism si pentru dezvoltarea bazata pe economia de piata.

PUTINA ISTORIE
Prezentarea ideilor stiintifice prezentate in lucrare

Stiind de la inaintasi zicala “Cei care nu-si cunosc trecutul nu vor vedea viitorul” autorul lucrarii face o trecere in revista a momentelor importante ce au stat la baza dezvoltari noastre economic vorbind, fara a uita conjunctura politca a vremi.

D-l MUGUR ISARESCU precizeaza momentele importnte din constructia BNR (Banca Nationala a Romaniei), precum si fomarea si dezvoltarea leului ca unitate monetara a Principatelor Unite mai apoi a Romaniei Mari, momentul de stacnare a economiei in perioada comunista si peioada de tranzitie dupa comunism care este traita chir de autor acesta participand activ in depasirea momentelor de criza ca guvernator al BNR si o scurta perioada de premierat in guvernarea Constantinescu.

Dupa votarea legii monetare din 1867 si stabilirea leului ca moneda bimetalica intre aur si argint cu o proportie de 1 contra la 14,38 ;s-au batut monedele de argint in 1872 si cele de aur in 1879 care vor determina o ascensiune economica si necesitatea intemeierii unei banci centrale la care va participa activ liderul liberal I.C.Bratianu in 1880.Sistemul bancar este luat dupa modelul belgian care avuse-se un deosebit succes intr-un timp relativ scurt de la elaborarea sa (cca 30 de ani).Astfel sistemul bancar romanesc va fi dominat mereu de nevoia de a raspunde cerintelor dezvoltarii societatii.

Aplecandu-ne asupra trecutului BNR,pe langa constatarea imediata ca are multe rani deschise; cea mai evidenta si dureroasa este cea a tezaurului ei de la Moscova, luand drumul pribegiei in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.Putem afirma ca niciodata nu s-a epuizat fondul profesional profund si optimist al personalului sau.

O noua Banca a Romaniei a pornit la drum in 1991 cand o echipa formata din tineri si varstnici, intr-o perioada cand visteria era goala, preturile se derulau liber dupa tinerea lor in frau in mod centralizat iar scadentele imprumuturilor facute in ani `80 se intoreau impotriva noastra ca un bumerang sub forma unor importuri sporite si greu de finantat,datoria

BNR a devenit din ce in ce mai grea, chiar daca sacrificarea monedei nationale a devenit iminenta.Prin legile adoptate in 1991, apoi cele din 1998, BNR a devenit din ce in ce mai puternica si mai sigura dovedind o statornicie a leului pe plan international chiar daca inflatia a mai scapat de sub control uneori.Totusi, stradaniile bancherilor nu trbuie sa se limiteze la politica monetara si bancara.Conform traditiei,BNR trebuie sa fie un focar de cultura economica si administrative.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.