Reforma curriculara

Trimis la data: 2012-02-04
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 8.29 / 10
Downloads: 992
Autor: Cri�oemu Bianca Ioana
Dimensiune: 49kb
Voturi: 59
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reforma curriculara reprezinta o componenta dinamica a reformei invatamantului deoarece contribuie in mare masura la restructurarea sistemului de invatamant si la realizarea reformei globale a invatamantului. Reforma curriculara presupune un ansamblu de schimbari inovative la nivel macroeducational care asigura interdependentele necesare intre continuturile instructiv-educative, strategiile de predare si invatare si strategiile de evaluare a activitatii educationale.
Obiective:sa urmareasca idealul educational al scolii romanesti formulat in legea invatamantului si obiectivele educationale prevazute in programele scolare;Obiective:sa alcatuiasca si sa vehiculeze continuturi flexibile, deschise la nou, care sa corespunda cu exigentele actuale si de perspectiva ale societatii;sa structureze si sa ordoneze continuturile in viziune interdisciplinara, pentru a realiza integrarea pe verticala a acestora;

sa tina cont de particularitatile de varsta si individuale ale elevilor si de principiile de psihologie a invatarii;sa descopere, sa valorifice si sa stimuleze disponibilitatile si potentialul elevilor, sa le stimuleze motivatia pentru studiu;

sa stimuleze receptivitatea elevilor fata de nou, sa dezvolte motivatia si disponibilitatea lor de a reactiona pozitiv fata de schimbari;sa asigure operationalitatea si functionalitatea cunostintelor si abilitatilor (priceperilor si deprinderilor) elevilor;sa evite supraincarcarea informationala si sa realizeze descongestionarea continutului invatamantului prin transferarea unor arii de continut dinspre perioada scolaritatii spre postscolaritate;

sa asigure echilibrul optim intre curriculumul nucleu si curriculum-ul la decizia scolii prin cresterea ponderii celui din urma o data cu cresterea varstei de scolaritate.

Principiile generale care stau la baza elaborarii noului Plan-cadru de invatamant si care isi propun sa faciliteze formarea unei noi culturi curriculare sunt:

Principiul descongestionarii - recomanda selectarea si esentializarea continuturilor programelor scolare si diminuarea supraincarcarii informationale.Principiul egalitatii sanselor - se refera la dreptul fiecarui individ la educatia comuna, realizata in cadrul invatamantului obligatoriu, prin parcurgerea trunchiului comun.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.