Reforma impozitelor directe

Trimis la data: 2006-11-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 9.13 / 10
Downloads: 19
Autor: Anonim
Dimensiune: 67kb
Voturi: 175
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reforma impozitelor directe
Politica financiară în domeniul veniturilor statului este chemată să definească sursele de formare a fondurilor bugetare şi extrabugetare de care statul are nevoie, metodele de prelevare, precum şi obiectivele economice, sociale sau de altă natură, pe care trebuie să le îndeplinească instrumentele folosite în procesul mobilizării resurselor financiare.
Reforma impozitelor directe
În ţările în curs de dezvoltare, veniturile fiscale şi contribuţiile pentru asigurări sociale participă în medie cu 76%. Aceste ţări îşi completează resursele publice într-o proporţie mai mare pe seama veniturilor de la întreprinderile şi proprietăţile publice şi a altor venituri nefiscale.

Reforma impozitelor directe
În ceea ce priveşte structura veniturilor fiscale, există deosebiri importante de la un grup de ţări la altul şi de la o ţară la alta. Astfel, în ţările dezvoltate impozitele directe procură 2/3 din veniturile fiscale iar cele indirecte-1/3; la ţările în curs de dezvoltare proporţiile sunt răsturnate: impozitele directe asigură 37% din total, iar cele indirecte 63%. Evident cu cât o economie este mai dezvoltată şi mai diversificată, veniturile mai structurate şi mai diferenţiate, iar agenţii economici mai bine organizaţi, cu atât sunt condiţii mai bune pentru utilizarea impozitelor directe. Invers, într-o ţară cu o economie slab dezvoltată, cu o structură de ramură restrânsa, cu unităţi de producţie mici şi slab organizate, cu o populaţie în care majoritatea locuitorilor realizează venituri modice opţiunea pentru sistemul impozitelor indirecte este inevitabilă.
Ponderea veniturilor din impozite directe:

Reforma impozitelor directe
Astfel, în anul 1991 veniturile Bugetului de Stat, în sumă de 496,8 mld., au provenit din venituri fiscale, în sumă de 479,4 mld., venituri nefiscale în sumă de 11,2 mld. Şi venituri de capital de stat în sumă de 6,2 mld. Din totalul veniturilor fiscale, 278,9 mld. au constituit impozitele directe din care:

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe profit, în sumă de 110,3 mld., care s-a încasat în proporţie de 107,5% faţă de programul aprobat.
Totalul impozitelor pe profit încasate, 88,6% a provenit din vărsămintele efectuate de regii autonome şi societăţi comerciale cu capital de stat (97,7 mld) şi 11,4% de la societăţi comerciale şi alţi plătitori (12,6 mld).

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe salariu, în sumă de 166,8 mld. s-a încasat în proporţie de 101,9% fapt ce s-a datorat, îndeosebi creşterii salariului mediu peste prevederi, precum şi ca urmare a acordării, în luna decembrie a anului 1991, a unor recompense pentru activităţi desfăşurate în cursul anului. Veniturile Bugetului de Stat pe anul 1992 au fost realizate în sumă de 1.363,9 miliarde lei, veniturile din impozite directe constituind 789,4 mld din care:

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe profit, în sumă de 315,7 mld. lei, fiind încasat în proporţie de 95,7% faţă de prevederile definitive, ceea ce reprezintă 23,1% din totalul veniturilor bugetului de stat.
Nerealizarea cu 14,3 mld. lei a impozitului pe profit s-a datorat, în principal, scăderii în anul 1992 a producţiei de mărfuri şi servicii precum şi înregistrări de pierderi. Totodată, multe societăţi comerciale care au realizat profit nu şi-au putut achita obligaţiile către buget ca urmare a lipsei de disponibilităţi în conturile bancare, consecinţă a din blocajului financiar.

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe salarii, în sumă de 457,7 mld. lei s-a încasat în proporţie de 102,6 %, cu 11,7 mld. lei faţă de prevederile aprobate şi reprezintă 33,6% din totalul veniturilor. Aceasta s-a datorat, în principal, creşterii salariului mediu lunar, ca urmare a indexării, precum şi depăşirii fondului de salarii de referinţă pentru care s-a suportat impozit suplimentar. Astfel, veniturile salariale medii nominale lunare nete pe economie au fost de 19.756 lei pe întregul an 1992, fiind cu 163,8% mai mari decât veniturile medii pe anul 1991. Veniturile Bugetului de Stat pe anul 1993 au fost în sumă de 3.792,4 mld. lei, din care:

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe profit în sumă de 750,3 miliarde lei superior cu 22,6% evaluărilor bugetare definitive, respectiv cu 138,3 miliarde lei, constituind 20% din totalul veniturilor.
Printre factorii care au determinat realizarea impozitului pe profit peste nivelul prevăzut, au fost: modificarea volumului şi structurii activităţilor economice, realizarea unui indice de creştere a preţurilor mai mare decât cel prognozat, creşterea ponderii sectorului privat în totalul economiei, acesta prezentând o rentabilitate superioară celui de stat, creşterea eficienţei organelor de control financiar de stat în combaterea evaziunii fiscale.

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe salarii în sumă de 1.324,9 miliarde lei, cu o depăşire faţă de prevederi de 68,9 miliarde lei, respectiv de 5,5%, ponderea sa fiind de 28% din totalul veniturilor. Depăşirea veniturilor din impozitul pe salarii a fost determinată, îndeosebi, de creşterea salariului mediu lunar cu cca. 4.000 lei faţă de cel avut în vedere la fundamentarea cifrelor cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1993, acordarea în luna decembrie 1993 a unor sume reprezentând alte drepturi salariale (prime, ajutoare etc.), precum şi depăşirea fondului de salarii de referinţă pentru care s-a suportat impozit suplimentar.

Reforma impozitelor directe
Din totalul impozitului pe salarii încasat la bugetul de stat, sumele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 1993 au fost de 231,8 miliarde lei, cu 5,3 miliarde mai mici decât cele prevăzute de lege. Veniturile Bugetului de Stat pe anul 1994 au fost realizate în sumă de 8869,1 miliarde lei reprezentând 90,4% din programul rectificat, veniturile din impozite directe constituind 4.550,4 miliarde lei, din care:

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe profit în sumă de 1904,1 miliarde lei, având o pondere de 22% din total, cu 8,1% sub nivelul programat, respectiv, cu 166,9 miliarde lei, determinat în principal, de nerealizarea obligaţiilor către buget care au fost îndeplinite numai în proporţie de 91,9%, consecinţă a blocajului financiar, evaziunii fiscale şi indisciplinei financiare.

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe salarii s-a încasat în sumă de 3220,6 miliarde lei, respectiv 28% din total, cu 120 miliarde lei mai mult decât evaluările bugetare, ca urmare a realizării unui salariu mediu lunar mai mare decât cel programat, ceea ce a determinat creşterea nominală şi reală a salariilor, dar şi a impozitului pe salarii. Veniturile Bugetului de Stat pe anul 1995 au constituit 12.888,3 miliarde lei reprezentând 92,2% faţă de prevederile anuale, impozitele directe realizându-se în sumă de 6.340,6 miliarde lei, din care:

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe profit în sumă de 2.791,3 miliarde lei cu o pondere de 22% din totalul venitului, reprezentând 74,2% din prevederile actualizate.
- Impozitul pe salarii în sumă de 3.380,2 miliarde lei cu o pondere de 25% din total, reprezentând 95,9% din prevederile actualizate. Veniturile Bugetului de Stat pe anul 1996 au fost realizate în sumă de 18.372,8 miliarde lei, impozitele directe reprezentând 8.532,6 miliarde lei, din care:

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe profit s-a încasat în sumă de 3.517,3 miliarde lei cu o depăşire de 1% faţă de prevederile actualizate, reprezentând 19,2% din totalul veniturilor, circa 40% provenind din sectorul bancar.
- Impozitul pe salarii, s-a încasat în sumă de 6.656,3 miliarde lei, realizând o depăşire faţă de prevederi de 1,2%, reprezentând 36,2% din totalul veniturilor, cu 0,6% mai mult decât în anul 1995. Din acest impozit au fost defalcate sume pe seama bugetelor locale conform legii, în sumă de 1.972,6 miliarde lei, reprezentând 29,6% din totalul impozitului pe salarii încasat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.