Reforma in Tarile Romane

Trimis la data: 2009-04-15
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.27 / 10
Downloads: 71
Autor: Romina Sora
Dimensiune: 10kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Protestantismul s-a raspandit foarte devreme in Transilvania in randurile populatiei germane burgheze.La Brasov umanistul J.Honterus a reformat biserica saseasca in spirit luteran in deceniul 5.Nobilimea catolica maghiara se opunea violent acestei miscari,mai ales ca ea a fost insotita de difuzarea anabaptismului si antitrinitarismului (reactie umanista impotriva Bisericii catolice,cunoscuta si ca unitarianism).
In conditiile ocupatiei turcesti,situatia s-a schimbat,maghiarii
trecand masiv la calvinism,astfel ca ierarhia catolica a fost desfiintata in 1556. Populatia romaneasca,in schimb,nu a aderat la Reforma.Desi in 1566 Dieta de la Sibiu a decis trecerea clerului roman la protestantism,efemera biserica reformata romaneasca a disparut dupa un deceniu.

Cu toate acestea,ortodoxia nu a fost recunoscuta drept confesiune in Ardeal,cele 4 religii "recepte "(catolicism, luteranism,calvinism si unitarianism)fiind expresia raporturilor de forte dintre
principe,nobilimea maghiara si patriciatul sasesc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.