Reforma proprietatii in Romania

Trimis la data: 2008-09-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 6
Autor: Liviu
Dimensiune: 37kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Argumente care dezaproba activitatea statului in ceea ce priveste reforma proprietatii. Greseala cea mai mare observata in toate tarile post comuniste aflate in tranzitie e ca se acorda o atentie mult prea mare transferului de proprietate si se neglijeaza crearea spatiului socioeconomic care sa stimuleze initiativa antreprenoriala. Dinamica reala ce ar fi imprimat tranzitie o evolutie favorabila ar fi fost crearea de proprietate prin initiat privata.Asa cum recomanda modelul tranzitiei graduale schimbarea trebuie facuta incepand cu cei care fac schimbarea,adica cu oamenii.
Trebuie avuta intotdeauna in vedere si componenta socioeconomica pentru ca altfel asa cum istoria ne-a demonstrat reformele esueaza,exemplul masurilor propuse de terapia de soc.De aceea este necesar ca oamenii sa asimileze conceptul de proprietate,de drepturi de proprietate ce ofera si ce obligatii implica aceste drepturi.Oamenii trebuie sa inteleaga relatia dintre proprietate si obiectul proprietatii.Dar cum li se poate cere acest lucru oamenilor atata timp cat statul incalca sistematic drepturile de proprietat ale oamenilor si realizeaza o defectuoasa reforma a proprietatii.

Reforma proprietatii ca parte a procesului de restructurare ce tine de triunghiul de foc al tranzitiei,alaturi de liberalizare si stabilizare este cea care reprezinta fundamentul modificarilor sociale.Reforma proprietatii este partea cea mai pragmatica a tranzitiei ca proces real,deoarece ea combina aspectele regresive ale vechiului regim cu mecansimele si aspectele omogene ale pietei.Insa dintre toate procesele este si cel mai costisitor si cel mai sensibil intru-cat vizeaza in mod direct individul,implica costuri sociale-unii pierd altii castiga pe fondul reformei proprietatii.

La nivel microeconomic reforma tine de o serie de optiuni cum ar fi crearea de noi intrepinderi,denumita si calea naturala a reformei deoarece se creaza proprietate in mod natural pe risc propriu si include mai putine costuri sociale.In aceste sens statul a dus o politica deficitara intru-cat nu a stimulat libera initiativa a indiviului si manifestarea potentialului asumarii riscului financiar prin crearea sistemului specific de banci(acordarea de credite celor care vroiau sa isi deschida o afacere),noului sistem fiscal(incurajarea celor care incepeau o afacere prin reduceri fiscale,bareme de impozitare scazute etc).

Dificultatile intalnite de IMM-uri:
- birocratia
- accesul dificil la credite
- intarzierile in plata facturilor
- scaderea cererii interne
- dobanzile ridicate la credit

Cu toate aceste dificultati sectorul privat a inceput sa se dezvolte incet si anevoios in comparatie cu alte tari aflate in proces de tranzitie.

Evolutia sectorului privat in economie
Ponderea valorii adaugate a sectorului privat in PIB%

Tara 1990 1998
Cehia 10 75
Polonia 30 65
Romania 16,4 61
Slovacia 10 75
Slovenia 15 50
Ungaria 25 85
Sursa:BERD:Transition report 1999

Din punct de vedere al procesului de privatizare,Romania nu ocupa o pozitie net defavorabila nici din punct de vedere al valorii indicatorului in anul 1998 si nici din punct de vedere al dinamicii acestui proces.Cele mai ridicate valori ale acestui indicator si ale dinamicii procesului le inregistreaza Cehia,Slovacia si Ungaria.
Trebuie observat faptul ca diferenta dintre Polonia si Romania nu este semnificativa,daca se tine seama de faptul ca,in anul de referinta 1990,Polonia avea o pondere de 30% din valoarea adaugata in sectorul privat,in timp ce Romania,numai de 16.4%.Se poate afiram ca dinamica procesului de privatizare in Romania a fost superioara celui din Polonia in perioada 1990-1998.Slovenia inregistra in anul 1998 cea mai redusa pondere a valorii adaugate in PIB din grupa tarilor analizate.

La nivel macroeconomic reforma proprietatii trebuie sa ia forma strategiilor de atragere a investitiilor straine directe care trebuiau sa suplineasca lipsa de capital autohton.

Pentru atragerea de capital investitional strain statul trebuia sa asigure:
- un mediu politic stabil
- perspective bune pentru viitor
- aprecierea realista a intrepinderii si pretului acesteia
- renuntarea in buna masura la reglementari
- desfasurarea unui marketing activ in cadrul programelor de privatizare(intalniri bi- si multilaterale dintre camerele de comert apartinand diferitelor tari,abordarea directa a unor investitiori straini strategici,participarea la targuri interne si internationale etc).

De asemenea statul trebuia sa se implice in rezolvarea problemelor de infrastructura(rutiera,comunicatii,utilitati).Cel mai usor conexam aceasta problema cu infrastructura rutiera,deoarece aceasta confera anumite avantaje de locatie.Problemele de infrastructura este o tema sensibila pentru toate tarile aflate in tranzitie,insa de rezolvarea caruia statul trebuie sa se ocupa.Deoarece infrastructura motiveaza pe invetitori in amplasarea resurselor,precaritatea infrastructurii (problmea utilitatilor-accesul la alimentarea cu energie electrica,cu apa) ii determina pe investitorii straini sa isi indrepte resursele spre alte tari.Incapacitatea statului roman de a atrage investitii directe nete,in comparatie cu alte state aflate in tranzitie este ilustrata de tabelul urmator.

Investitii straine directe nete
Stocul de investitii straine directe nete in perioada 1990-1999

Valorile specifice ale stocului de Investitii Straine Directe nete pe locuitor structureaza cele 6 tari in 3 grupe:
- atractivitate inalta:Cehia si Ungaria
- atractivitate medie:Polonia si Slovenia
- atractivitate redusa:Romania si Slovacia

Romania inregistreaza cea mai redusa valoare a stocului de Investitii Straine Directe nete pe locuitor din toate tarile analizate,ceea demonstreaza ineficienta statului in asigurarea un mediu atractiv pentru investitiori in special prin asigurarea unui mediu politic si economic stabil si oferirea de prespective de dezvoltare pentru viitor.

Numarul redus al investitiilor straine afecteaza si procesul de formare de proprietate in mod natural.Aceasta este demonstrata de evolutia numarului de societati infiintate cu participare straina de capital.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.