Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Trimis la data: 2011-08-05 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 760
Autor: Jgf Dimensiune: 9599kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
De-a lungul evolutiei societatii britanice, Thames si bazinul sau au reprezentat o cale de penetrare catre Anglia. Citeva porturi naturale cu pozitie foarte buna precum si alte citeva locatii avantajante au permis accesul catre interior si in acelasi timp, patrunderea influentelor straine. Acestea s-au manifestat in est, nord-est si sud-est. De la populatiile preistorice, cele care au construit Stonehenge, triburile celtice a caror mostenire lingvistica se pastreaza si in prezent in limbile irlandeza si scotiana (scottish gaelic), influenta romanilor care au construit portul Dover - principala lor poarta de intrare, si au trasat cele mai importante rute de transport - peste care se suprapun in prezent principalele axe rutiere, anglii si saxonii, popoare germanice care s-au asezat in partea de est a Angliei si in bazinul Thames, vikingii danezi si norvegieni, care au colonizat insulele situate in apropiere dar si regiuni din interior si, pina la acei vikingi scandinavi care au aculturat timp de generatii de rezidenta in Normandia (nordul Frantei) si au invadat sub conducerea lui William the Conquerror (Cuceritorul) in 1066, arhipelagul, se poate vorbi de o etapa importanta in evolutia istorica a spatiului, incheiata cu acest moment care la rindul sau a deschis o etapa noua.

In tot acest timp lowland-ul britanic a devenit pincipalul centru al arhipelagului. In acelasi timp este adevarat ca crestinismul - ajuns in arhipeleag in perioada romana - s-a dovedit mai durabil in izolata Iralnda decit in Anglia, mult mai expusa si marcata de disensiunii si conflicte.Destinul Insulelor Britanice a fost insa hotarit in Anglia, unde invadatorii s-au luptat pentru putere si, unde, dupa secolul al XI-lea ia nastere natiunea britanica si imperiul demai tirziu.

In dezvoltarea sa politica, arhipeleagul a beneficiat de pe urma pozitiei sale insulare, de separarea fata de Europa continentala, Anglia devenind centrul regional de putere politica si de integrare si organizare economica. Centrata pe capitala, Londra, Anglia a evoluat la stadiul de regiune primordiala a acestui spatiu. Nu in ultimul rind, britanicii au dobindit un sistem de guvernare parlamentar, unic in Europa Occidentala, Anglia transformindu-se dintr-o putere regionala in centrul unui imperiu global.

Dezvoltarea economica rapida a impus si modificari ale vietii politice, in etape, fara a duce la distrugerea societatii in ansamblu. Economia de subzistenta a lasat loc perioadei comerciale a mercantilismului, iar premergator Revolutiei Industriale, s-a dezvoltat sectorul manufacturier pe baza energiei obtinuta din riurile ce coborau din regiunea Penninilor.Startul revolutiei industriale a fost sustinut de depozitele de carbuni din regiunea Midlands (situata in sudul muntilor Penini).

Astfel rezervele din partea estica au contribuit la dezvoltarea unor centre precum Sheffield, Derby si Nottingham; cele din vest au fost necesare dezvoltarii oraselor Manchester, Salford si Bolton. Exploatari miniere mai mici au existat in sudul Peninilor, in apropierea orasului Birmingham si, in nord-est in apropiere de Newcastle.

Impactul revolutiei industriale a fost mai puternic resimtit in cadrul regiunilor industriale situate in apropiere de Midlands si in partea de nord-est. Londra nu a fost direct implicata in acest proces. Conditiile de munca si de trai au fost la inceput foarte grele, dar cu toate acestea populatia a inceput sa creasca. Forta de munca a inceput sa se organizeze devenind in scurt timp o importanta forta politica. In tot acest timp regatul a prosperat. Nicaieri in alta parte, principiul specializarii nu a fost mai bine ilustrat ca aici.

Astfel orasele producatoare de lina erau situate la est de Pennini, Leeds si Bradford. Industria bumbacului era concentrata in vest in Manchester. Birmingham si orasele sale satelit, a concentrat industriile siderurgica si constructoare de masini, iar arealul Notthingham-Leicester industria incaltamintei. In nord-estul Angliei, constructia de nave si industria chimica a devenit principalele activitati. Mai mult decit atit, depozitele de carbuni din Scotia si Tara Galilor (Wales) au sustinut in buna parte exportul acestei materii prime.

Si in prezent specializarea oraselor continua, dar asistam la o modificare dramatica in ceea ce priveste materiile prime proprii. Marea Britanie a importat si in trecut materii prime cum ar fi: lina din Australia, Noua Zeelanda si Africa de Sud, bumbac din SUA, India, Egipt si Sudan, dar destramarea Imperiului Britanic si cresterea economica a statelor europene occidentale, in special a Germaniei, au dus la cresterea presiunii asupra economiei birtanice. Situatia energetica a Regatului Unit se imbunatateste, pe de alta parte odata cu descoperirea zacamintelor de petrol si gaze naturale din Marea Nordului.

Au avut loc impartiri in sectoare intre statele riverane, Regatului Unit revenindu-i unul foarte bogat din punct de vedere cantitativ. Cu toate aceste, britanicii au mai concesionat in sectorul norvegian in unul dintre cele mai productive cimpuri petrolifere, Ekofisk, de care s-au legat prin intermediul unei conducte in 1974. Cresterea consumului a impus cautare unor noi solutii sau zone, una dintre acestea fiind Golden Belt din sud-sud-vestul Londrei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.