Regimul de apa al plantelor

Trimis la data: 2007-11-15
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 1599
Autor: Mihai florescu
Dimensiune: 25kb
Voturi: 236
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Apa asigură transportul unor substanţe la nivelul compartimentelor plantei; Transportă seva brută de la radacini spre frunze şi seva elaborată de la frunză spre organele de depozitare.Stabilind legatura indispensabilă dintre organism şi mediul înconjurator, apa facilitează absorbţia substanţelor anorganice şi organice din sol în organismul vegetal.Regimul de apă al plantelor se referă la ansamblul proceselor de absorbţie a apei, din substrat şi din atmosferă, la circulaţia ei pe traiectul corpului plantelor şi la eliminarea curentului de apă în mediul extern prin procesele de transpiraţie şi gutaţie.
Apa creează în organism mediul necesar reacţiilor biochimice de hidroliză, hidratare, oxireducere etc. Participă direct la realizarea unor reacţii de sinteză şi degradare din plante.
Avand o mare putere de solubilizare, apa determină în organism formarea soluţiilor moleculare şi a celor coloidale.
Prin constanta dielectrică mare, apa favorizează disocierea ionică(electrolitică) a diferitelor substanţe. De asemena, ea indeplineşte un rol important în procesele de termoreglare, în procesele de transpiraţie şi de eliminare a substanţelor de excreţie.
Apa este un element de bază în fenomenul de osmoză şi concură la realizarea stării de turgescenţă a celulelor.
În procesul fotosintetic, apa ramane un element de bază, fiind donatorul de hidrogen necesar reducerii carbonului.
Dintre fenomenele fiziologice creşterea este procesul cel mai sensibil la lipsa apei.

Alături de lumină şi temperatură, apa joaca un rol ecologic însemnat, întrucat determină repartizarea vegetaţiei pe globul terestru. Astfel , în regiunile cu exces de apă cresc plantele hidrofile, în cele cu umiditate potrivită , plantele mezofile iar în regiunile cu umiditate scazută, cresc plantele xerofile.
Inportanţa mare a apei pentru organismele vegetale se datorează unor proprietăţi fizico-chimice caracteristice, care îi conferă unele particularităţi de un deosebit interes biochimic. Astfel, apa este o substanţă cu caracter polar, datorită aranjării atomilor de hidrogen de aceeaşi parte a moleculei.
O altă particularitate se leagă de faptul că apa are o căldură specifică mare(căldura necesară pentru a ridica temperatura unui gram cu 10 C); datorită ei temperatura plantelor nu suportă variaţiuni bruşte, cand temperatura mediului extern variază într-un timp scurt. Ea constitue un mijloc eficace de apărare contra frigului.

Apa are, de asemenea căldura de vaporizare mare; ea reprezintă numarul de calorii necesare pentru evaporarea unui gram de apa la 1000 C. Din această cauză, cand se avaporă apa la suprafaţa plantelor este nevoie de multă căldură, ceea ce produce răcirea organismului.Aceasta proprietate a apei constitue un mijloc eficace de apărare împotriva căldurii.
Apa se găseşte repartizată în organismele vegetale atat extracelular cat şi intracelular sub două stări: lichidă şi gazoasă. În timpul iernii apa se găseşte uneori în stare solidă, materializată prin prezenţa cristalelor de gheaţă
În constituţia corpului plantei, apa lichidă se găseşte sub două forme: apa liberă si apa legată. Daca apa liberă îsi păstrează proprietăţile obişnuite, apa legată are proprietăţi diferite şi nu ingheaţă nici la -600 C.

Apa din sol provine din precipitaţii şi mai puţin, din vaporii de apă din atmosferă. Există mai multe forme de apă în sol: apa de constituţie, apa higroscopica, capilară, peliculară şi gravitaţională.
Cantitatea de apă din organismul vegetal variază cu varsta, cu starea fiziologică, regiunea geografică, cu intensitatea metabolismului etc. În general, ţesuturile tinere conţin o cantitate de apă mai mare decat cele bătrane.

1.2 PROCESELE FIZICE IMPLICATE ÎN ACCESUL APEI ÎN PLANTE

Nu există un paralelism între absorbţia apei li a elementelor minerale, fiecare avand legi specifice de pătrundere în plante.Apa pătrunde prin procese fizice, respectiv prin osmoză şi imbibiţie, sub formă moleculară.
Osmoza este fenomenul fizic de întrepatrundere a două soluţii sau gaze miscibile, cu concentraţie diferită separate printr-o membrană poroasă, semipermeabilă care permite trecerea solventului, dar se opune traversării substanţelor dizolvate.
Osmoza are loc întotdeauna de la partea sistemului un potenţial chimic mai mare(soluţia mai diluată) spre aceea cu un potenţial chimic mai redus(soluţia mai concentrată). Endosmoza va avea loc atunci cand apa din soluţia externa are un potenţial chimic mai ridicat(o disponibilitate de activitate a moleculelor apei mai ridicate, în cazul soluţiilor mai diluate sau a apei pure).Exosmoza va avea loc cand apa din soluţia internă va avea un potenţial chimic mai ridicat( soluţia internă va fi mai diluată decat soluţia externă).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.