Regimul financiar al adunarilor parlamentare

Trimis la data: 2010-08-17
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.93 / 10
Downloads: 9
Autor: Alina Stanciu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Regimul juridic aplicabil adunarilor parlamentare in domeniul financiar decurge din principiul separatiei celor trei puteri in stat [1]. Parlamentele sunt autonome atat organizatoric, cat si financiar, desi cheltuielile necesare intretinerii si functionarii lor sunt facute din bugetul intocmit si administrat de Guvern. Regula de baza in acest domeniu este dreptul adunarilor de a-si stabili in mod independent, de sine statator, bugetul propriu, fara nici o ingerinta din partea executivului, care va fi cuprins in bugetul de stat.
Cu alte cuvinte, tine de suveranitatea parlamentului sa-si stabileasca necesarul de cheltuieli si sa le repartizeze pe sectoare distincte. In unele state autonomia financiara a forurilor legislative este garantata expres. Astfel, art.7 din Ordonanta Guvernului francez nr.58-1100 din 17 noiembrie 1958 prevede textual ca "fiecare adunare parlamentara se bucura de autonomie financiara".

Respectarea principiului suveranitatii parlamentului im-pune ca adunarile legislative sa se bucure pe deplin de dreptul exclusiv de a administra in mod autonom activitatea proprie. Nici puterea executiva, nici cea judecatoeasca nu au dreptul de inter-ferenta in ceea ce priveste gestionarea probemelor interne ale adu-narilor. Aceasta interdictie este generala si decurge din principiul separatiei celor trei puteri in stat.

Trebuie subliniat ca interdictia de interferenta a Executivului in activitatea organizatorica si financiara a adunarilor priveste toate aspectele, inclusiv cele referitoare la politica de personal. Ar constitui o ingerinta a Executivului in activitatea interna a Parlamentului, daca Guvernul ar solicita, de pilda, o reducere de personal din aparatul unei adunari legislative.

In cazul in care Parlamentul este bicameral, fiecare Camera va avea un drept suveran de a-si calcula si gestiona propriul buget, independent de Guvern, si, totodata, independent de cealalta Camera. Sunt rare cazurile cand in bugetul unei Camere sunt cuprinse sume de bani, cheltuieli de care urmeaza sa beneficieze, in ultima instanta, cealalta Camera.

Un exemplu in acest sens il constituie Parlamentul Romaniei. O lunga perioada, in bugetul Camerei Deputatilor au fost prevazute cheltuieli pentru investitii necesare amenajarii spatiilor din Palatul Parlamentului destinate mutarii Senatului in incinta acestuia. S-a optat pentru o astfel de solutie, intrucat Palatul Parlamentului se afla in administrarea Camerei Deputatilor [2].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.