Regimul frontierelor maritime

Trimis la data: 2013-08-21 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru apararea intereselor fundamentale ale Romaniei si a drepturilor si obligatiilor cetatenilor sai, este important sa existe ordine publica si o strategie a securitatii nationale, realizate printr-o ordine de drept care sa inceapa de la frontierele statului. Ordinea publica la frontiera de stat a Romaniei se realizeaza conform O.U.G.104/2001 aprobata prin L 81/26.02.2002, O.U.G.105/2001, aprobata prin L243/29.04.2002 si L 17/1990 republicata, de Politia de Frontiera, care face parte din grupa fortelor principale ale M.I. ce au ca misiune protectia, securizarea si controlul granitelor precum si mentinerea bunei vecinatati cu statele limitrofe.

Dupa cum se cunoaste, Marea Neagra, prin pozitia sa geografica este o mare aproape inchisa care comunica prin Stramtoarea Kerci, cu Marea de Azov si prin stramtoarea Bosfor cu Marea Mediterana. La masa tratativelor Conferintelor I, II, de la Geneva (1958, 1960), sub auspiciile O.N.U., marile puteri maritime doreau ca tarile riverane marilor sa aiba o mare teritoriala intinsa de pana la 3 Mm, 4 Mm (Filnlanda, Islanda), 6 Mm (Italia, Spania, Grecia, Turcia, India), iar celelalte state majoritatre au sustinut dreptul ca fiecare sa-si stabileasca limita marii teritoriale intre 3 si 12 Mm.

Dupa 13 ani prin presiunea majoritatii statelor la Conferinta a 3 a asupra codificarii dreptului marii de la Geneva 1973 - 1982, s-a stabilit latimea Marii teritoriale la 12 Mm, finalizandu-se cu Conventia Natiunilor Unite asupra drepturilor marii de la MONTEGO BAY ( Jamaica) - 10 decembrie 1982. Dupa toate aceste tratate internationale nu s-a stabilit clar cum se delimiteaza lateral marea teritoriala, dar s-au indicat cateva metode si principii de delimitare a acestora ce raman aplicabile in functie de intelegerile dintre statele vecine.
2. DELIMITAREA SI DEMARCAREA FRONTIEREI MARITIME

Marea Neagra este o mare intercontinentala inchisa cu riverani in jurul iei, are o limita de baza de unde incepe stabilirea latimii marilor teritoriale catre larg, o limita exterioara in larg (de la 12 Mm), o limita la dreapta si alta la stanga intre vecini. In ceea ce priveste limitele laterale ale marii teritoriale , nu s-a ajuns inca la stabilirea unor reguli conventionale uniforme, consacrate in intelegeri internationale.Art 12 din Conventia de la Geneva-1958 si 15 din Conventia de la Montego-Bay din 1982, stipuleaza urmatoarele considerente :

In cazul in care coastele a 2 state sunt.............limitrofe, nici unul dintre aceste state nu are dreptul , in lipsa unui accord contrar intre ele, sa isi extinda marea sa teritoriala peste linia mediana ale carei puncte sunt la distante egale de punctele cele mai apropiate ale liniilor de baza de la care se masoara latimea marii teritoriale a fiecaruia dintre cele 2 state". Tinand cont de aceste reguli internationale, Romania, prin L 17/1990, stabileste ca: " marea teritoriala se delimiteaza de marea teritoriala a statelor vecine prin intelegerea cu fiecare dintre aceste state, in conformitate cu principiile si normele dreptului international ".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.