Regimul hidric al plantelor

Trimis la data: 2014-04-24
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Relu_A
Dimensiune: 905kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prezenta apei, intr-o cantitate suficienta, reprezinta un factor esential pentru supravietuirea, cresterea si dezvoltarea plantelor.
Regimul hidric (de apa) al plantelor reprezinta ansamblul proceselor de absorbtie a apei din mediu de catre planta, transportul ei in planta si eliminarea acesteia in mediul extern. Intre aceste procese exista o stransa legatura. In conditiile unui regim de apa normal, aceste procese sunt in echilibru, iar celulele se afla in stare de turgescenta normala.
Pentru asigurarea acestei stari plantele superioare poseda, in majoritatea lor, un sistem radicular dezvoltat, ce absoarbe cantitatea de apa necesara din sol, un sistem de vase conducatoare capabile sa transporte apa absorbita si un tesut protector adecvat, care evita eliminarea excesiva a apei din corpul acestora.In corpul plantelor, ca de altfel, pe toata planeta noastra, cea mai mare cantitate de apa se afla in stare lichida, gasindu-se abundent in celule, in vase conducatoare si, uneori, in lacune aerifere.

In aceste lacune si in meaturi se gasesc - de obicei - si vapori de apa, existenti insa, intr-o cantitate mult mai mica si, in acelasi timp, in echilibru cu apa libera din planta. Absorbtia apei de catre plante Procesul de absorbtoe a apei decurge in stransa dependenta de factorii de mediu si se realizeaza diferentiat, pe specii de plante.
Plantele nevasculare - criptogame unicelulare, talofite terestre, briofite, absorb apa prin intreaga suprafata a corpului.

Plantele vasculare - prezinta radacini, ca organe de fixare si de absorbtie a apei cu sarurile minerale, de la care pleaca o retea de tesuturi conducatoare.Aceste plante pot absorbi apa si prin partile nesuberificate ale organelor lor supraterane.Plantele submerse - talofite si cormofite - absorb apa prin toata suprafata corpului. Ele sunt lipsite de cuticula si suber si prezinta frunze fin divizate sau foarte subtiri; unele specii submerse au radacini reduse si lipsite de perisori absorbanti sau sunt lipsite chiar de radacini.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.