Regimul juridic matrimonial

Trimis la data: 2013-10-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: gaybee Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In opinia profesorului Teodor Bodoasca, luand in considerare dispozitiile legale in vigoare, regimul matrimonial este alcatuit din totalitatea normelor juridice care reglementeaza drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor. In acest sens, constatam ca, Capitolul ale VI-lea din al Titlului II (Casatoria) din Cartea a II-a (Despre familie) reglementata in Codul civil romanesc poarta chiar titlul marginal drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor (art. 312-372).

Noul Cod civil, reglementand drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor, cuprinde dispozitii referitoare la regimul matrimonial in general (art.312-320), locuinta familiei (art. 321-324), cheltuielile casatoriei (art. 325-328), alegerea regimului matrimonial (art. 329-338), regimul comunitatii legale (art. 339-359), regimul separatiei de bunuri (art. 360-365), regimul comunitatii conventionale (art. 366-368) si modificarea regimului matrimonial (art. 369-372).

Ab initio, se poate constata o preocupare deosebita din partea legiuitorului pentru normarea drepturilor si obligatiilor patrimoniale ale sotilor in raport cu cea realizata de vechiul Cod al familiei. Astfel, in timp de Codul familiei consacra acestora doar 8 articole, Noul Cod civil le rezerva art. 312-372, adica 60 de articole.

De fapt, din totalitatea dispozitiilor Noului Cod civil, care reglementeaza raporturi de familie, cele mai numeroase sunt destinate drepturilor si obligatiilor patrimoniale ale sotilor. Ca si in vechea reglementare, Noul Cod civil, prevede un numar redus de norme care privesc drepturile si indatoririle nepatrimoniale ale sotilor (art. 307-311).

Optiunea legiuitorului de a reglementa in detaliu drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor urmareste eliminarea surselor litigiilor patrimoniale care, sub imperiul actualelor reglementari, au cea mai mare pondere in cadrul litigiilor din domeniul raporturilor de familie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.