Regimul pedepselor de lipsire de libertate

Trimis la data: 2013-01-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 8.67 / 10
Downloads: 3
Autor: bgd.bgd
Dimensiune: 40kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sanctiunile de drept penal reprezinta o institutie de baza a dreptului penal care, alaturi de institutia infractiunii si aceea a raspunderii penale, constituie pilonii oricarui sistem de drept penal.Sanctiunile de drept penal, apar, ca o consecinta a raspunderii penale, deoarece pentru realizarea ordinii de drept este necesara, dar nu si suficienta constatarea raspunderii penale, impunindu-se aplicarea masurii de constrangere corespunzatoare pentru asigurarea activitatii legii penale si pentru impiedicarea ei in viitor .
Dreptul penal normeaza conduita oamenilor fata de valorile sociale, interzicandu-le orice vatamare sau amenintare cu vatamare a acestor valori, insa, aceasta functie normativa regulatoare nu se limiteaza la indicarea conduitei asteptate din partea membrilor societatii, ci cuprinde si indicarea neechivoca a consecintelor neplacute pe care le atrage savarsirea faptelor interzise.

Aceste consecinte neplacute reprezinta in fapt anumite privatiuni si suferinte la care este supus cel care nesocoteste norma penala, consecinte care trebuie sa aiba o asemenea natura si intensitate, incat sa fie in masura sa exercite, in primul rand o functie inhibitoare prin cei care sunt inclinati sa incalce norma sa fie determinati sa se abtina de la o astfel de fapta.Totodata aceste sanctiuni trebuie sa fie in masura sa determine prin aplicarea lor fata de cei care au trecut totusi la savarsirea faptei interzise, o schimbare in atitudinea si mentalitatea lor fata de valorile sociale vatamate sau periclitate prin fapta savarsita.

In mecanismul constrangerii penale sanctiunea apare ca o consecinta inevitabila a raspunderii penale, asa cum raspunderea penala apare ca o consecintanecesara a infractiunii.Sanctiunile de drept penal au un caracter represiv deoarece implica o anumita privatiune, dar au si in general un caracter preventiv.In dreptul nostru penal se cunosc trei categorii de sanctiuni, si anume: pedepse, masuri educative si masuri de siguranta.

Pedepsele sunt sanctiuni proprii dreptului penal si reprezinta cea mai importanta categorie, fiind in acelasi timp si masura de constrangere si reeducare ce se aplica infractorilor. Masurile educative sunt de asemenea sanctiuni de drept penal, insa aplicabile exclusiv infractorilor minori, ele constand in masuri de corectare sau de refacere a procesului educativ al acestora. Masurile de siguranta( sanctiuni de drept penal) se dispun in raport de persoanele care comit fapte prevazute de legea penala, in scopul inlaturarii unor stari de pericol si al preintampinarii savarsirii altor fapte prevazute de legea penala.

Executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate se realizeaza in conformitate cu dispozitiile Codului penal si ale Codului de procedura penala din Romania si se executa numai in temeiul hotararilor judecatoresti definitive. Locul executarii pedepsei privative de libertate poarta numele de penitenciar. Penitenciarele se infiinteaza prin hotarare a Guvernului, au personalitate juridica si sunt in subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Penitenciarul in care persoana condamnata executa pedeapsa privativa de libertate se stabileste de Administratia Nationala a Penitenciarelor. La stabilirea penitenciarului se are in vedere ca acesta sa fie situat cat mai aproape de localitatea de domiciliu a persoanei condamnate, tinandu-se seama si de regimul de executare, sex si varsta. Pentru anumite categorii de detinuti se pot infiinta penitenciare speciale(ex : pentru tineri, pentru femei si penitenciare-spital).

Felul in care este organizata viata si activitatea condamnatului pe durata executarii pedepsei se numeste regim penitenciar. Regimul penitenciar priveste activitati reglementate de lege, care trebuiesc indeplinite de condamnat, dar si drepturile acestuia pe perioada executarii pedepsei.Executarea pedepsei inchisorii in penitenciar se efectueaza intr-un anumit regim, care poate fi sever sau mai putin sever, mai greu sau mai usor.

Batranii se bucura de un regim penitenciar mai putin sever, iar tinerii majori se bucura de un regim in care se pune accentul pe instructie si educatie, pe cand infractorii majori, in special recidivistii, au un regim penitenciar mai greu, in care se pune accentul pe izolare si paza, munca si disciplina severa.

Regimul penitenciar este o problema importanta a executarii pedepsei privative de libertate, fiindca de felul regimului penitenciar depinde, in cea mai mare masura, atingerea scopului executarii pedepsei privative de libertate, acela al reeducarii condamnatului si al abtinerii lui de la comiterea de noi infractiuni.

Regimul penitenciar priveste executarea pedepsei privative de libertate in penitenciar, adica executarea pedepsei in regim inchis. Cand pedeaspsa inchisorii nu se executa in penitenciar, ci in afara acestuia si in alta forma, nu mai vorbim de regimul penirenciar ci de un alt regim de executare a pedepsei inchisorii si anume de regimul executarii pedepsei fara privare de libertate sau de regimul liber.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.