Regimuri totalitare

Trimis la data: 2003-03-09
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 13
Autor: Aruxandei Sorin
Dimensiune: 5kb
Voturi: 292
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Regimurile totalitare au avut un mare impact asupra istoriei mondiale, impact care inca se mai simte in tarile cum sunt China sau Rusia . Ele se bazau pe forta, violenta si dictatura. Totalitarismul a avut perioada de glorie in perioada interbelica atunci când toate tarile erau derutate de primul război mondial, iar economia statelor învinse nu intrase in normal. Regimuri totalitare
Având la baza conducerea către un singur om, totalitarismul a îndoctrinat masele politice, reducând libertatea cetateanului aproape de zero. In tarile afectate de acest flagel, demara frica si suspiciunea .oamenii se parau unii pe alţii, chiar in mijlocul familiei erau persoane care îsi parau parintii sau fraţii.

Totalitarismul si-a atins maturitatea in Rusia, Germania, Italia. In aceste state, libertatea individului era aproape in întregime redusa. Acest control absolut al statului era in opoziţie cu liberalismul si democraţia. Daca liberalismul încerca sa limiteze puterea statului, si sa protejeze drepturile sacre ale individului, totalitarismul se baza pe respectul impus cu forta. La baza statului totalitar sta liderul atotputernic si partidul unic.

Cel mai eficient sistem totalitar a fost cel din U.R.S.S., unde s-a instaurat la putere prin lovitura de stat de la 7 noiembrie 1917. Concepţia comuniştilor era ca sursa tuturor relelor este capitalismul, pentru ca se baza pe proprietate privata, iniţiativa personala si motivaţie in realizarea profitului; astfel societatea se împarte in clase, iar burghezia deţine puterea, atât in viata economica, cat si in viata politica.

Partidul îsi recruta membrii pe baza loialitatii fata de regim. In fruntea partidului se afla liderul suprem. Propaganda urmarea îndoctrinarea maselor cu invatatura narcist-leninista. Sistemele se bazau pe teroare care era manifestata de politia partidului. Câteva din aceste organizaţii au fost : CEKA , KGB , GRU , NKUD. Pătura privilegiata numita nomenclatura a fost alcătuita din membri ai partidului, care erau recompesati cu funcţii si avantaje materiale pentru loialitatea lor fata de regim.

Dictatura bolşevica din U.R.S.S. a cunoscut forma sa extrema sub conducerea lui Stalin. Fascismul si nazismul au fost alte sisteme totalitare, care s-au instaurat si s-au dezvoltat intr-o atmosfera de umilinţa naţionala, atât Germania cat si Italia intampinand mari dificultati economice după război.

Acestea se bazau pe : natinalism si pe castigarea onoarei naţionale. Au fost create o serie de mituri avându-i in prim plan pe cei doi conducători totalitari : Hitler si Mussolini. Cel din urma dorea refacerea gloriei Imperiului Roman, a carei moştenire o revendica, iar Hitler dorea spaţiul vital pentru poporul german. Ambele mituri se puteau înfăptui prin subjugare si preluarea de teritorii de la alte state. Si aici au apărut formaţiuni paramilitare : „Camasile Negre” in Italia si „Camasile brune si S.S.” in Germania. Hitler a făcut din rasism si antisemitism baza programului sau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.