Regimurile politice

Trimis la data: 2014-04-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cutzza90 Dimensiune: 33kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Regimurile politice sunt concepute ca reprezentand modalitati de exercitare a puterii intr-un spatiu institutional dat. Regimurile politice reprezinta formele prin care se exteriorizeaza actiunea puterii, prin intermediul organelor constitutionale vizand "puterile statului", actiunea lor reciproca, rolul si functiile organelor statului reglementate prin constitutii, legi, acte normative etc. Regimul politic nu provine exclusiv din regulile constitutionale, ci el rezulta din combinarea sistemului constitutional cu sisteme de partide care modeleaza viata politica.

Fundamentarea conceptuala si definirea regimului politic in politologia contemporana cunosc o diversitate de modalitati care in esenta isi propun sa raspunda la intrebarile: a) cum sunt alese organele guvernamentale?; b) care este structura fiecaruia dintre ele?; c) cum sunt repartizate intre ele functiile guvernamentale?; d) exista vreo limita a puterii lor fata de cei guvernati?

In definirea regimului polotic se confrunta conceptii si tendinte diferite cum sunt: cea liberala, autoritara, democratica, tehnocratica, elenista - avand drept repere legitimitatea puterii si modul in care se exercita ea. Motivatia ideologica fundamentala in doctrinele oficiale practicate in Vest si Est sta si la baza disjunctiei regimurilor politice, asa cum s-au cristalizat si au evaluat ele in Europa postbelica, astfel ca, in timp ce democratiile occidentale consemnau pluralismul politic ca valoare axiala a regimului politic pluripartidist, ideologia marxista, considerand clasa muncitoare ca principala forta a progresului istoric, legitima politic monopartidist si monopolismul ideologic al acestei clase sociale.

Regimul politic exprima modul in care practic se exercita puterea integrand ca elemente constitutive conditiile in care se realizeaza atributiile de sef al statului, raporturile specifice se stabilesc intre organul chemat sa indeplineasca aceste atributi si celelalte categorii de organe, in deosebi parlamentul si guvernul. Republica - spre exemplu - semnifica acel regim politic in care puterea este "un lucru public" (republica), ceea ce implica, in mod necesar exercitatea puterii nu in virtutea unui drept propriu (drept divin, ereditar), ci in virtutea unui mandat conferit de catre corpul social.

Astfel definita, republica se opune monarhiei sau regatului, dar nu se confunda eo ipso cu democratia, asa incat, o monarhie poate fi democratica, iar o republica poate fi monocratica.
Regimul politic reprezinta forma concreta de organizare a sistemului politic, a puterii politice, indeosebi, modul de constituire si actiune a organelor de stat, in raport cu cetatenii - fiind determinat, in ultima instanta, de raporturile de forta dintre cetateni, dintre societatea civila si stat. Regimul politic nu se identifica deci cu forma de guvernare care se refera la raporturile dintre diferite organisme ale statului si procesul lor de constituire. In acest sens, pot sa existe ca forma de guvernare:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.