Regimurile politice

Trimis la data: 2014-06-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Kos koss Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Regimul politic reprezinta raportul politic de dominare a societatii, exprima multitudinea de forme in care acesta se manifesta, reuneste ansamblul relatiilor dintre formele sociale de constientizare, organizare si promovare a scopurilor ei. In literatura politologica sunt prezentate multiple modalitati de concepere si definire a regimului politic. Astfel, G. Burdeanu considera ca regimul politic depinde de sistemul de guvernare, in vreme ce R. Aron remarca faptul ca fenomenul partidelor devine esential deoarece unicitatea sau pluralitatea acestora este criteriul determinant in constituirea si structurarea guvernarii.
Referate similare: Nu exista referate similare

Politologul francez M. Duverger distinge ca tipuri politice cele autocratice, democratice, mixte, care la randul lor se diversifica in regimuri mixte prin juxtapunere, prin imbinare si prin fuziune. In vreme ce autocratia, sub toate formele ei, presupune pentru a se naste si mentine, o anumita conceptie despre putere, ceea ce determina ca regimurile autocratice sa se sprijine pe irational, iar regimurile democratice se infatiseaza ca un efort pentru stabilirea edificiului guvernamental pe baze rationale. Raportand democratia la functiile regimului politic, M. Deverger sublinia ca aceasta nu inseamna doar dreptul de a participa din cand in cand la alegeri, ci, ea presupune egalitateadin punct de vedere social, economic si un ansamblu de institutii prin care masele sa poata realmente fauri politica, sa poata conduce.

Functie de tipologia regimurilor politice au fost:adunari consultative cu rolul de a formula deciziide care guvernul este liber sa nu tina seama;adunari deliberative care adopta direct decizii obligatoriiadunari democratice - aleseadunari autocratice - numite, ereditare, cooptate;camera unica sau sistem bicameral, camera corporativa alaturi de o camera democratica de tip normal, astfel ca oficial sistemul pretinde sa asigure o reprezentare a profesiilor, a grupurilor sociale, servind la diminuarea influentei partidelor politice si la restrangerea democratiei.

Edward Shils distinge doua tipuri intermediare intre cei doi poli extremi ai regimurilor democratice si totalitare-democratiile tutelare caracterizate prin hipertrofia executivului, si oligarhiile in curs de modernizare marcate de dominatia unui grup militar sau birocratic pe care nu-l intereseaza democratizarea tarii. Acestor patru tipuri, E. Shils le-a adaugat un al cincilea, pe cale de disparitie: oligarhia traditionala.

Clasificarea regimurilor politice se raporteaza frecvent, prin contributia unor autori recunoscuti in cercetarea politicului (E. Finer) la urmatoarele criterii:
1.cat de implicat este publicul in procesul de guvernare, ceea ce reprezinta dimensiunea participare-extindere;
2.pana la ce punct masele se supun conducatorilor lor de frica sau din convingere, aceasta fiinddimnesiunea constrangere-persuasiune;
3.in ce masura sistemul ii obliga pe guvernanti sa reflecte valorile masei sau ii autorizeaza sa le omita in numele continuitatii si al valurilor viitorului, constituind dimensiunea ordine-reprezentativitate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.