Registre stilistice generale ale limbii - particularitati

Trimis la data: 2010-04-23
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.39 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina Popescu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Registrele de limba sunt considerate subcoduri lingvistice selectate constient sau spontan in interiorul unei comuntati sociolingvistice, in scopul adecvarii la situatia de enuntare si la contextul conversational. Straturile stilisteice ale limbajului artistic inglobeaza si registrele stilistice, prin care se transpun diversele variante ale limbii in stilul beletristic si se codifica repere spatio-temporale ale universului fictional, componente psiho-sociale si tipare comportamentale ale personajelor, strategii discursive ale eului rostitor.
Registrul popular
Limbajul popular cuprinde fapte de limba generale, raspandite pe intreg teritoriul locuit de romani, fara a fi insa si literare, si este conditionat de factorul social-cultura care imprima o apmrenta specifica asupra vorbitorilor. Utilizat ca varianta stilistica in opera litarara (folclorica/culta) presupune situarea naratorului, a personajelor/eului liric in sfera culturii populare, printr-un limbaj marcat de spentaneitate si indici ai implicarii afective.

Caracteristicile generale ale acestuia sunt oralitatea, spontaneitate si dinamismul. Caracterul popular al limbajului rezida in lexic, dimensiune fonetica, gramaticala si stil.
-la nivel fonetic: marci ale oralitatii, accente afcetive, variante fonetice familiare, ignorand normele ortoepice; rime si ritmuri simple, aliteratii;
-la nivel lexical: selectarea unor cuvinte si expresii specifice universului rustic, frecventa mare a diminutivelor, abateri de tipul pleonasmului, al tautologiei;

-la nivel morfosintactic: prezenta unor forme neliterare, viitorul popular, superlativul popular, frecventa intejectiei; modele sintactice bazate pe repetitii sau pe recurenta lui si narativ, anacolutul;
-la nivel stilistic : caracter tarditional al figurilor de stil ;
Ex : Caci era boboc de trandafir in luna lui maiu[...]. Sau cum s-ar mai zice la noi in taraneste, era frumoasa de mama focului: la soare te puteai uita, iar la dansa, ba. Si de aceea Harap-Alb o prapadea din ochi de draga ce-i era. (I. Creanga, Povestea lui Harap-Alb).

Oralitatea deriva din expresiile onomatopeice, din folosirea exclamatiilir si a interjectiilor, frecventa comparatiei comune, aflate in perimetrul limbii vorbite: racni el ca un smintit, se repede ca prin foc, etc, inserarea proverbelor si a zicatorilor, utilizarea unor expresii populare, folosirea formei neaccentuate a pronumelor personale de pers. I si II in cazul dativ, asa-numitul dative tic mi ti-l lua", frecventa superlativului cu valoare afectiva, a superlativeloretc.

Spontaneitatea se datoreaza folosirii repetitiilor pentru intensificarea expresivitatii comunicarii, a expresiilor idiomatice, a anacolutului etc. dinamismul limbii e sustinut de eslipsa predicatului, de repetarea subiectului, de acumularea de verbe care sporesc dinamismul discursului, de utilizarea predominanta a coordonarii in fraza, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.