Regiunea turistica a Depresiunii Transilvaniei

Trimis la data: 2015-06-02
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefana_S
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Regiunea turistica someseana se afla in partea de nord a Depresiunii colinare a Transilvaniei, fiind situata intre interfluviul Mures-Somes si jugul intracarpatic, suprapunandu-se bazinului hidrografic al Somesului. Activitatile turistice sunt polarizate de catre centre mari (Cluj Napoca, Bistrita) dar si de alte cateva orase mici (Dej, Gherla, Beclean, Nasaud) care concentreaza un numar mare de obiective, dotari, asigura servicii diverse. Prin pozitie, regiunea are si un caracter de tranzit intre rama montana si centrul podisului situatia care a facilitat legaturi cu zone turistice complexe (M Apuseni, M Rodnei, M Calimani) spre care pornesc axele de penetrare in interiorul muntelui. Totodata are relatii cu regiunea central-transilvana in cadrul sistemului turistic specific provinciei.
Asezarile: sunt concentrate pe vai si in mai mica masura la baza culmilor. In majoritate sunt sate mici si mijlocii, asezari vechi cu specific silvo-pastoral, cu o cultura populara traditionala oglindita in alcatuirea gospodariilor, port, tesaturi si cusaturi, folclor si sarbatori specifice. Aici se inscriu yonele etnofolcloriceale Nasaudului, Bistritei, Bargaielor si Salajului.

In regiune se gasesc orasele Cluj Napoca, Bistrita, Huedin, Gherla, Dej, Beclean etc. Orase vechi cu o istorie bogata, cu numeroase monumente istorice si arhitecturale. Ele concentreaza aproape 500000 locuitori ce reprezinta o insemnata resursa pentru turism atat ca fauritori de bunuri si prestatori de servicii cat si ca beneficiari ai actului turistic.

Axe, zone, centre si obiective turistice
In cadrul regiunii turistice somesene se individualizeaza axe turistice care reflecta atat nivelele deosebite de potential cat si de realizare a activitatilor turistice. Prin potentialul lor dar si prin sistemul e activitati turistice ( dotari, servicii, tipuri) pe cele doua Somese se impun doua zone complexe: Cluj Napoca si Bistrita.
Axa turistica Somesul Mic

Sea afla in sud vestul regiunii desfasurandu-se in mare masura in lungul acestui rau. Are ca centru polarizator municipiul Cluj Napoca si asigura legaturi cu zone si axe turistice de insemnatate nationala si internationala (axa Muresului peste Feleac, axa Crisului Repede spre Oradea si Europa, axe secundare in Nordul M Apuseni etc). In lungul ei exista o zona turistica si mai multe localitati cu valente pentru turism.

Zona turistica Cluj Napoca
Implica orasul ca centru principal dar si o parte din culoarul Somesului Mic, si din axele secundare ce duc la Zalau, Oradea, M Apuseni si Transilvania Centrala. Se distinge prntr-o concentrare importanta de obiective, dotari, infrastructura si de activitati in Cluj Napoca dar si in asezarile de pe drumurile care converg spre oras. Ele sunt rezultat al unei indelungate evolutii istorico-economice si social-culturale care au condus la detasarea unei zone turistice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.