Reglarea activitatii genice

Trimis la data: 2015-06-14
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina_C
Dimensiune: 312kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Necesitatea reglajului activitatii genelor, atat in celula procariota cat si in cea eucariota , este determinata de faptul ca la un moment dat functioneaza numai o mica parte din totalitatea genelor. Astfel, in celula bacteriana se aproximeaza ca, in conditii determinate de mediu, nu se sintetizeaza decat cca 1 % din totalitatea proteinelor structurale si enzimelor pentru care exista informatie genetica in genom. Ca urmare, cantitatea de proteine si in special de enzime sintetizate in celule nu este constanta in timp, ci se afla sub controlul unui mecanism de reglare genetica.
In cazul eucariotelor superioare, numai cca 7 - 10 % din secventele de ADN din genom sunt transcrise in ARN.
Mecanismele de reglare reprezinta deci un sistem de coordonare prin care se face selectia adecvata, in raport cu mediul, a informatiei genetice care urmeaza a fi exprimata fenotipic.
Mesajul selectat reprezinta doar o parte din totalul informatiei pastrata si transmisa ereditar de genom, ceea ce inseamna ca exista molecule semnal care controleaza rata de transcriere a unor molecule specifice de ARNm (control transcriptional).

Dupa selectia genelor, urmeaza transcrierea informatiei genetice purtata de acestea, in vederea sintezelor proteice dupa un program codificat de gene, apoi realizarea echilibrata cantitativ a acestor sinteze si desfasurarea reactiilor ce implica activitatea catalitica a proteinelor sintetizate (control translational). Reglarea activitatii genelor, intrarea lor in functiune dupa un program riguros controlat este evidenta atat la procariote cat si la eucariote.

La eucariote, dezvoltarea si diferentierea celulara este legata de transcrierea selectiva a informatiei genetice de la nivel celular. La aceste organisme apar diferentieri celulare specifice ce nu pot fi explicate decat admitand faptul ca unele gene functioneaza permanent, in timp ce altele functioneaza diferentiat, in anumite momente specifice ale ontogenezei.
Mecanismele de reglare a activitatii genelor au fost cel mai bine studiate la bacterii.

Teoria reglarii genetice la procariote a fost elaborata de geneticienii francezi F. Jacob si J. Monod, in 1961. Ei au demonstrat experimental si teoretic ca sinteza proteinelor si respectiv a enzimelor celulare, nu este constanta in timp ci variaza in functie de necesitatile celulei. n functie de mecanismele moleculare si de efectele acestora, procesele de reglare a activitatii genice pot fi grupate in doua mari categorii: reglare pozitiva si reglare negativa.
Reglarea pozitiva - reglarea genetica se realizeaza prin activarea unor gene in prezenta unei molecule efector care poate fi o proteina, o molecula activator de mici dimensiuni sau un complex molecular.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.