Reglarea exprimarii genelor la eucariote

Trimis la data: 2015-06-06
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniela_A
Dimensiune: 451kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La eucariote reglarea genetica are un caracter mult mai complex deoarece:
- materialul genetic este complexat cu histone, pentru a forma fibra de cromatina;
- reglajul genetic la eucariote este mai complex din cauza existentei genelor in mozaic, astfel ca sinteza ARN se realizeaza in mai multe etape prin care se elimina intronii;
- reglajul genetic la eucariote este afectat de faptul ca sinteza proteica se realizeaza in citoplasma, iar ARNm trebuie sa migreze din nucleu in citoplasma, la locul sintezei proteice;
- reglajul genetic la eucariote are un caracter mai complex din cauza unei cantitati foarte mari
La eucariote, genele nu sunt organizate in operoni, motiv pentru care reglajul genetic se realizeaza la nivelul genelor individuale. Ca urmare, fiecare molecula de ARNm poarta mesajul genetic pentru o singura catena polipeptidica el fiind monocistronic.
ADN de la eucariote este permanent complexat de histone care, pe langa rolul lor structural de a asigura stabilitatea fibrei de cromatina, joaca si rol de represori nespecifici generalizati, astfel ca genele se afla intr-o permanenta stare represata.

Pentru a functiona, genele trebuie sa fie induse sa functioneze, atunci cand necesitatile celulei o cer. Activarea genelor se realizeaza cu ajutorul proteinelor nonhistonice. Deoarece la eucariote majoritatea genelor sunt inactivate in orice moment, reglajul genetic se realizeaza nu prin blocarea activitatii lor (represie) ci prin activarea unor anumite gene (inductie), activarea si inactivarea avand un caracter reversibil.Reglarea activitatii genelor se poate realiza la mai multe nivele, evidente in cursul citodiferentierii:

1. Reglaj genetic la nivel transcriptional. La eucariote ca si la procariote, acesta este nivelul cel mai important la care se realizeaza controlul activitatii genelor. Controlul transcriptional determina care dintre gene este transcrisa la un moment dat si rata cu care se realizeaza procesul de transcriere. Genele de la eucariote contin secventa promotor si , de cele mai multe ori o secventa activatoare (enhancer), ele reprezentand elemente reglatoare majore.
Majoritatea genelor de la eucariote sunt inactive (tacute) pana in momentul in care sunt activate in mod specific.

O prima conditie pentru ca procesul de transcriere sa poata fi initiat este ca nucleosomii sa poata fi indepartati de la nivelul regiunii de interes.Histonele, la randul lor, pot sa influenteze proprietatile de transcriere ale ADN prin modificari chimice (fosforilare, acetilare, metilare) afectand astfel interactiunea ADN- histone. Proteinele nonhistonice indeplinesc rolul unor activatori specifici ai genelor asigurand transcrierea diferentiata a genelor , ele interactionand cu histonele pe care le indeparteaza de la nivelul genelor ce rmeaza a fi transcrise.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.