Reglementarea legislativa a domeniului public si privat

Trimis la data: 2010-08-17
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.63 / 10
Downloads: 343
Autor: Cristian Lucescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dispozitii referitoare la institutia domeniului public si privat se intalnesc in Constitutie, in legea fondului funciar, in legea administratiei publice locale si in legea privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Constitutia Romaniei, in art. 138 prevede ca: "proprietatea este publica sau privata" (alin. 1), "proprietatea publica este garantata si ocrotita si apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale" (alin. 2), "bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele materiale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice" (alin. 3).
"Bunurile proprietate publica sunt inalienabile: in conditiile legii organice, ele pot fi date in administrarea regiilor autonome ori institutiilor publice, sau pot fi concesionate ori inchiriate, de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiilor de utilitate publica".

Proprietatea privata este inviolabila, in conditiile legii organice.
In Legea nr. 18/1991 privind fondul funciar, se arata ca terenurile pot face obiectul dreptului de proprietate privata sau al altor drepturi reale, avand ca titular persoane fizice sau juridice, ori pot apartine domeniului public sau privat (art. 1 alin. 4).

Domeniul public poate fi de interes national, caz in care proprietatea apartine statului in regim de drept public, sau de interes local, caz in care proprietate apartine comunelor, oraselor, municipiilor sau judetelor, de asemenea in regim de drept public.

In Legea nr. 215/2001 se arata ca patrimoniul unitatii administrativ-teritoriale este constituit din bunuri mobile si imobile care apartin domeniului public al unitatii administrativ-teritoriale, domeniului privat al acesteia, precum si drepturile si obligatiile cu caracter patrimonial. In lege se arata bunurile ce apartin domeniului public de interes local sau judetean, precum si cele care apartin domeniului privat al unitatilor administrativ teritoriale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.