Reglementarea normativa si utilitatea economica a contractului de mandat comercial

Trimis la data: 2010-03-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Rotaru Simona Dimensiune: 113kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru a defini mandatul comercial trebuie să pornim de la explicarea unor termeni strâns legaţi de acesta precum: mandant şi mandatar. Primul participant al contractului de mandat reprezintă acea persoană pentru care se încheie un act juridic sau altfel spus cel care împuterniceşte pe altcineva să-l reprezinte în diverse activităţi comerciale. Mandatarul, cel de-al doilea participant, reprezintă persoana căreia i s-a încredinţat un mandat, care a primit o împuternicire.

Din cele prezentate mai sus reiese că mandatul comercial poate fi definit ca fiind contractul încheiat între o persoană numită mandant şi o alta mandatar, prin care mandatarul se angajează să exercite fapte de comerţ sau să îndeplinească anumite acţiuni comerciale, în numele şi pe contul mandantului, contra unei indemnizaţii sau comision, ori ca acel contract în temeiul căruia o persoană (mandatarul) se obligă să încheie în numele şi pe seama altei persoane care i-a dat împuternicirea (mandantul), anumite acte juridice care pentru mandant sunt fapte de comerţ.

Felurile mandatului.
În funcţie de întinderea puterilor conferite mandatarului, mandatul poate fi de două feluri:
- general în cazul în care mandatarul primeşte o împuternicire generală în scopul de a săvârşi fapte şi acţiuni comerciale de orice natură în numele şi pe contul mandantului cu excepţia acelora pentru care legea impune existenţa unui mandat special;
- special dacă mandatarul este împuternicit să încheie un anumit act juridic sau pentru anumite operaţiuni determinate.

Există anumite categorii de acte juridice care nu pot fi încheiate prin mandatar decât dacă procura (mandatul) este specială. Astfel pentru actele de dispoziţie (încheierea unei tranzacţii, semnarea actului constitutiv al unei societăţi comerciale, ipotecarea unui imobil) mandatul trebuie să fie special, fiind suficient a se specifica natura juridică a operaţiei şi obiectul ei. Iar pentru actele de administrare sau de conservare este suficientă o procură generală.

În cazul în care mandatul este redactat în termeni generali (de exemplu, „mandatarul poate să îndeplinească acte juridic în numele şi pe seama mandantului ”) el va fi valabil doar pentru actele de administrare şi conservare (art. 1 536 alin.(1) C. civ.). De exemplu, pentru încheierea unui contract de închiriere (fiind act de administrare) este necesară doar o procură generală. În cazul întocmirii unei notificări adresate debitorului (notificarea fiind act de conservare) la fel este valabilă o procură generală.

În toate cazurile mandatarul nu poate să depăşească limitele împuterniciri date de mandant.Actul cu sine însuşi. În practică este posibil ca mandatarul să aibă în acelaşi timp şi calitatea de mandant, astfel încât, practic, el încheie un contract cu sine însuşi. Aşadar în această situaţie, mandatarul acţionează o dată în numele mandantului (adică în numele societăţii comerciale pe acre o reprezintă) şi a doua oară în nume şi interes propriu.

Dubla reprezentare (autocontract). În această situaţie (dubla reprezentare) mandatarul îl reprezintă atât pe mandant cât şi pe terţa persona. Asemenea operaţiuni nu sunt interzise de legiuitor, numai că în permanentă trebuie să observe în ce măsura sunt afectate interesele celor reprezentanţi. Astfel, mandantul poate cere anularea actelor juridice.

Dacă în procură data mandatarului s-a precizat preţul cu care se va vinde bunul care face obiectul actului juridic sau mandantul este d acord ca bunul să fie vândut chiar mandatarului ori terţei persoane pe acre o reprezintă acelaşi mandatar, mandantul nu ar putea să ceară anularea actului juridic.

Mandatul în interes comun. Această operaţiune juridică este valabilă, întrucât mandatarul acţionează în acelaşi timp în numele şi interes propriu şi ac mandatar al altei persoane. De exemplu, există mai mulţi coproprietari ai unui imobil care urmează a fi vândut. Unul dintre ei este împuternicit de ceilalţi să vândă imobilul.

Mandatul în interes comun nu se confruntă cu mandatul cu titlu oneros, în care mandatarul este şi trebuie să fie remunerat, chiar dacă actul juridic pe care trebuia să-l încheie mandatarul nu s-a făcut, de exemplu, datorită culpei terţei persoane.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.