Reglementari interne privind brevetarea in strainatate

Trimis la data: 2015-04-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_D
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru brevetarea in strainatate a unei inventii create pe teritoriul Romaniei si/sau de un inventator roman tb.sa se tina seama, desigur, de legea nationala a statului in care se doreste realizarea brevetarii si de eventualele conventii aplicabile.
In plus insa, mai tb.sa fie respectate si unele reglementari interne din Romania.
Art.43 - brevetarea in strainatate a inventiei create de pers.fiz.romane pe teritoriul Romaniei se face numai dupa inregistrarea cererii de brevet la OSIM.
Brevet= acel titlu jur. eliberat de catre stat prin organul sau de specialitate prin care se asigura titularului sau dr. de exploatare exclusiva asupra inv. astfel cum rezulta din art.1.
Brevetul de inventie (BI) da nastere dr.de proprietate industriala asupra inv. De fapt, acesta este singurul dr.subiectiv ce constituie un efect jur.direct si specific al BI.

Este adevarat ca pot. art.47(1) nemodificat care reglementeaza transmiterea drepturilor in aceasta materie se vb.despre transmiterea "drepturilor nascute din brevetul de inventie". Cu toate acestea, tb.sa intelegem ca folosirea pluralului face referire, in realitate, la prerogativele ce compun dreptul de proprietate industriala asupra inv. Celelalte dr.ale titularului de brevet (dr.de prioritate-care se naste ca urmare a constituirii DNR, dr.la despagubiri) se nasc ca urmare a unor alte fapte juridice decat eliberarea BI.

In orice caz, BI nu da nastere unor drepturi personale nepatrimoniale!
Cand titularul BI e o unitate, aceasta n-are deloc dr.pers.nepatrim.
Cand titularul BI e chiar inventatorul, dr.sale pers.nepatr.nu tin de calitatea de titular de BI, ci de aceea de autor al inventiei.
Dr.la calitatea de inventator exista chiar mai inainte si independent de brevetarea inventiei.

Exista unanimitate la noi cu privire la imprejurarea ca ne aflam in prezenta unui act juridic administrativ unilateral, deoarece BI este eliberat de OSIM-organ al administratiei centrale specializate si exprima manifestarea de vointa a acestuia, producand efectele pe care legea le stabileste, iar vointa solicitantului BI nu are decat rolul de a declansa procedura prescrisa de lege.
Exista controverse - daca e act declarativ/ constitutiv.

Lucian Mihai: E act constitutiv de drepturi deoarece din BI se naste dr.de exploatare exclusiva care nu preexista BI si, pe baza unei fictiuni legale, BI retroactiveaza pana la momentul constituirii depozitului reglementar.Exista numeroase argumente, printre care:
Art.34 - cu incepere de la data publicarii cererii de brevet, aceasta cerere asigura in mod provizoriu protectia conferita potrivit dispozitiilor art.33Art.33 reglementeaza prerogativele concrete ale dr.sub.de propr.industriala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.