Regnul Protista-eurcariotele

Trimis la data: 2005-06-05 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Balint George Adrian Dimensiune: 828kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In acest regn sunt incadrate organismele vii nucleate, denumite eucariote, care prezinta o mare diversitate in ceea ce priveste organizarea celulei, caracteristicile reproducerii si ale ciclului de viata.

a. Flagelate (Euglenophyta)
Flagelatele sunt organisme unicelulare si coloniale care prezinta intotdeauna un nucleu bine individualizat. Caracteristic acestui grup este si prezenta in stadiul vegetativ a flagelului, care serveste drept organ locomotor. Reprezentantul tipic al flagelatelor este euglena verde (Euglena viridis).

Euglena verde:
1 - vacuola pulsatila;
2 - vacuole digestive;
3 - cloroplast;
4 - flagel;
5 - nucleu;
6 - stigma;
7 - membrana;
8 - citoplasma.

Euglena verde traieste in apele dulci statatoare (balti si lacuri). Este formata dintr-o singura celula, cu aspect fusiform, dar poate sa-si schimbe permanent forma. La exterior prezinta o membrana citoplasmatica, iar in interior citoplasma. In partea anterioara prezinta un flagel cu ajutorul caruia se deplaseaza in apa. La baza flagelului se afla o formatiune de culoare rosie, sensibila la lumina, numita stigma, cu rol in captarea luminii.

In apropierea stigmei se afla o vacuola pulsatila cu rol de excretie. In citoplasma exista un nucleu mare, situat central, individualizat. La periferia citoplasmei se gasesc numerosi cromatofori, care contin pigmentii verzi-bruni-galbeni si numeroase vacuole mici. Nutritia este autotrofa si se realizeaza prin fotosinteza, dar tinuta la intuneric euglena isi pierde clorofila si poate sa se hraneasca heterotrof.

Reproducerea se realizeaza prin diviziune directa (amitoza) si consta in aparitia unei strangulari longitudinale a celulei in partea sa mediana, determinata de invaginarea membranei citoplasmatice si in final a nucleului, rezultand dintr-o celula-mama, doua celule-fiice.

Diviriunea directa la Euglena viridis.
Grupul Zoomastigine (Zooflagelate)
Aceste flagelate sunt parazite. De exemplu, tripanosoma, raspandita in zonele Africii centrale, traieste in sangele omului producand boala somnului, transmisa prin intepatura mustei tete. Giardia paraziteaza ficatul si intestinul omului, producand boala numita giardioza.

Unele flagelate coloniale traiesc in apele dulci. De exemplu, Codonosiga si Proterospongia ale caror colonii sunt formate din indivizi flagelati, la exterior, cu rol in miscare si indivizi neflagelati, la interior, cu rol in nutritie. A. Giardia; B. Proterospongia: 1 - Indivizi flagelati 2 - Indivizi neflagelati.

b. Alge verzi (Chlorophyta)
Algele verzi sunt talofite care prezinta un tal (aparat vegetativ) unicelular, colonial sau pluricelular, filamentos (simplu si ramificat) sau lamelar. Traiesc in apele dulci si salmastre, pe soluri si stanci umede. Celulele talului sunt formate la exterior dintr-un perete celular. Membrana celulara este de natura celulozica, dar la unele specii ea se impregneaza cu saruri de siliciu si de calciu, devenind rigida.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.