Regnul Spongiaria - spongieri

Trimis la data: 2005-05-16 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 5017
Autor: Stefania Sarbu Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Spongierii constituie un grup de metazoare inferioare cu cea mai primitivă organizare. Sunt metazoare marine şi mai puţin dulcicole, sedentare, solitare sau coloniale, cu forme foarte variate. Cei mai mulţi au formă de pâlnie, amorfă sau urnă, fixată pe stânci sau pe obiecte din apă. Nu au simetrie definită. Dimensiunile lor variază de la câţiva milimetrii până la 1,5 m. Dacă majoritatea spongierilor sunt incolori sau prezintă culori şterse, există şi forme frumos colorate: verzi, roşii, albastre, etc.

Spongierii sunt metazoare diblastice, având peretele corpului constituit dintr-un epiderm unistratificat, alcătuit din celule turtite (pinacocite), slab diferenţiate, şi dintr-un strat gastric intern format din celule cu flagel, înconjurat la bază de un guleraş (cuanocite), asemănătoare cu protozoarele cuanoflagelate.

Între aceste două straturi se află mezenchimul, o masă gelatinoasă, în care se observă diferite celule de origine epidermică: amibocite, arheocite, colencite, celule secretoare, scheletogene care produc substanţe minerale sau organice alcătuind scheletul, celule reproducătoare, etc. Scheletul spongierilor este format la unele din spiculi calcaroşi, de diferite forme, la unele din spiculi silicioşi - opal - separaţi sau împletiţi în reţea, sau dintr-o substanţă organică numită spongină, în formă de fibre întreţesute într-o reţea elastică.

Stratul intern închide o cavitate numită atrium, ce comunică cu exteriorul printr-un orificiu mai mare numit oscul (orificiul exhalant) şi prin alte numeroase orificii foarte fine numite pori inhalanţi.

Prin mişcarea continuă a flagelilor cuanocitelor se determină un curent de apă care pătrunde în cavitatea atrială prin pori şi iese prin oscul. Odată cu apa sunt antrenate şi particule alimentare care sunt prinse şi înglobate de celule (nutriţie microfagă), precum şi oxigenul necesar respiraţiei. De asemenea, odată cu apa sunt eliminate prin oscul şi substanţe de dezasimilaţie. Digestia este intracelulară, ca şi la protozoare.

Reproducerea spongierilor este asexuată şi sexuată. Reproducerea asexuată este mai frecventă şi se face prin: inmugurire externă şi internă, stolonizare, sorite şi gemule. În reproducerea sexuată, fecundarea ovulelor se face intern. Din corp, larvele sunt expulzate odată cu apa prin oscul. În general spongierii sunt hermafrodiţi, dar nu există autofecundaţie, fiind proterandrici.

Majoritatea spongierilor formează colonii ramnificate sau masive, în care indivizii adeseori se pot contopii în aşa fel încât nu se mai pot deosebii decât prin numărul osculilor. Se cunosc circa 5000 de specii. Spongierii reprezintă o ramură închisă a metazoarelor deoarece din ei nu au mai evoluat alte grupe. Organizarea simplă, gradul mic de diferenţiere a ţesuturilor, integrarea slabă a celulelor în organism şi prezenţa cuanocitelor dovedesc legătura filogenetică a spongierilor cu protozoarele flagelate, din care au evoluat.

Ordinul Tetraxonia
Spongieri silicioşi cu scheletul format din spiculi cu 4 axe, nelegate prin filamente. Geodia gigas-25-40 cm. Este un spongier silicios, marin, de formă sferică. Poterion neptuni-Este un porifer mare, silicios, care poate ajunge până la 1,5 m. Are formă de cupă cu picior. Trăieşte în Oc. Pacific.

Ordinul Triaxonia
Cuprinde forme de spongieri silicioşi, cu spiculi formţi din trei axe transparente, legateprin lungi baghete silicioase. Sunt aşa-numiţii "spongieri de sticlă". Calyx nicaensis- Spomgier silicios în formă de cupă, fixat printr-un peduncul scurt. Trăieşte în Oc. Pacific. Hyalonema sieboldi- 30-40 cm. Spongier silicios, în formă de cupă, fixat printr-un mănunchi de fibre silicioase, dispuse în formă de coadă de cal. Se înâlneşte în Oc. Pacific, în apropierea Japoniei.Euplectella aspergillum (coşuleţul Venerei)- 40-50 cm. Spongier silicios în formă de tub, fixat de fundul mării prin fibre scurte de silice. Are schelet silicios, format din fibre lungi şi spiculi foarte fini, împletiţi într-o reţea.

Ordinul Calcarea
Cuprinde forme cu schelet calcaros alcătuit din spiculi, mai mult sau mai puţin ramnificaţi, totdeauna izolaţi în mezenchim. Indivizii sunt de talie mică şi trăiesc în mări, izolaţi (solitari) sau în colonii. După gradul de dezvoltare acest ordin cuprinde trei tipuri:

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.