Reguli privind protectia victimelor armate si a bunurilor cu caracter civil

Trimis la data: 2012-11-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ellenaelli2009 Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prima Conferinta asupra drepturilor omului, reunita de Natiunile Unite la Teheran in 1968, a adoptat o rezolutie de o importanta majora pentru umanitate: "Pacea reprezinta prima conditie a deplinului respect fata de drepturile omului, pe cand razboiul este negarea acestor drepturi." Aceeasi rezolutie recunostea faptul ca drepturile fundamentale ale persoanei umane pot fi protejate in caz de conflict armat prin intermediul dreptului.

Istoria a demonstrat ca populatia civila sufera cel mai mult de pe urma conflictelor militare chiar daca ostilitatile trebuie sa se deruleze doar intre fortele armate ale partilor aflate in conflict. In acest sens Protocolul Aditional I la Conventiile de la Geneva, din 1977, la art.51 prevede ca nici populatia civila, in totalitatea sa, nici persoanele civile individuale nu pot fi obiectul atacurilor si "sunt interzise actele de violenta sau amenintarile cu acestea al caror scop principal este raspandirea terorii in randul populatiei civile".

In raport cu avantajul militar urmarit, comandantul are obligatia de a tine cont de prezenta persoanelor sau a bunurilor civile , prin obtinerea de informatii asupra pozitiei exacte a obiectivelor militare si zonelor civile, astfel cum este prevazut tot in Protocolul I (Precautii in atac). Totusi persoanele civile nu au dreptul la protectie decat in masura in care nu participa in mod direct la ostilitati.Acestia nu trebuie utilizati pe post de scut pentru a impiedica adversarul sa atace dar nici pentru a acoperi propriile operatii militare.

Prin Conventia a IV-a de la Geneva sunt interzise pedepsele colective, masurile de intimidare si de terorism impotriva populatiei civile, jafurile, luarile de ostateci. Aceasta reglementeaza si statutul juridic si protectia persoanelor civile care se gasesc in puterea adversarului.In dorinta de a proteja persoanele impotriva razboiului, Protocolul Aditional I, interzce atacurile impotriva unor bunuri cu caracter civil.

Realitatea este cu totul alta avand in vedere faptul ca in timpul desfasurarii razboaielor nu se pune mare pret pe viata oamenilor, oare cum vor fi protejate bunurile culturale? Potentialul de distrugere al razboiului nu are limite si nici nu se poate masura . Consecintele distrugerilor pot fi cumplite: disperare, mizerie, boli, case distruse, ranitii neingrijiti, caile de comunicatie devenite impracticabile iar starea profunda de insecuritate pe care o genereaza perturba cursul normal al vietii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.