Relansarea agriculturii in Romania

Trimis la data: 2002-07-09
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 24
Autor: Oana Munteanu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 292
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Relansarea agriculturii in Romania - Tara noastra nu face parte dintre tarile nevoite sa importe cantitati substantiale de hrana, dimpotriva, configuratia geografica si clima sunt favorabile noua, pentru ca in conditii normale, Romania sa satisfaca necesitatile alimentare ale unei populatii de doua ori si jumatate mai mari decat numara in prezent. Scaderea productiei ne-a dus insa in situatia paradoxala de a importa, cand de fapt ar trebui sa exportam. In loc sa valorificam la maximum potentialul agricol, noi il neglijam, iar consecintele duc la scaderea nivelului de trai. Legea nr. 18/1991 si legea 1/2000 reprezinta acte de justete in ceea ce priveste restituirea terenurilor agricole fostilor proprietari.
Relansarea agriculturii in Romania - Retrocedarea terenurilor a avut mai multe efecte negative decat pozitive, desi aceasta reprezentau un inceput bun al reformei.; este nevoie si de o politica ferma si coerenta. Datorita faptului ca proprietatea funciara este in prezent foarte faramitata, legea 1/2000 vine sa mareasca aria terenurilor agricole retrocedabile de la 10 la 50 ha.

Pentru a fi eficienta, legea 18 ar fi trebuit sa fie urmata de masuri de stimulare financiara si de sprijinire a asociatiilor de proprietari. Este nevoie de o companie de informare bine condusa care sa convinga taranii de efectele benefice ale asocierii si de asemenea sa-i convinga de necesitatea schimburilor de terenuri intre ei, astfel inat o persoana sa detina toate locurile sale la un loc. Prin folosirea de catre regimul comunist a termenului de “cooperativa” acesruia i se atribuie defecte pe care nu le are.

Este bine stiut ca prin cooperativizarea incheiata in 1962 ce a fost un proces dureros, statul comunist devenea proprietarul terenurilor agricole si al mijloacelor de productie ale taranilor. Datorita rezonantei negative a cuvantului in sine si a lipsei de cunostinte tehnice de organizare si management in agricultura, in Romania post comunista s-a impiedicat dezvoltarea acestei forme de activitate economica. Este foarte necesar un astfel de sistem de organizare cooperatista moderna, de aceea legiuitorul a incercat sa diminueze rezonanta negativa numid-o “asociatie agricola” sau “asociatie cooperatista”.

Printre principiile de baza ale asociatiei cooperatiste se numara:
- obiectivul asocierii: de a satisface nevoi comune ale membrilor, nu de a obtine profit
- este o asociere deschisa si voluntara
- are un sistem de control democratic – un membru - un vot
- are o delimitare teritoriala si profesionala
- managementul se desfasoara pe baza de voluntariat
- repartizarea profiturilor are loc proportional cu participarea la capitalul social
- impozitarea activitatii cooperativelor reprezinta o parghie de stimulare a dezvoltarii locale
- educarea membrilor cooperativei

Ministerul Agriculturii si Alimentatiei propune organizarea a maxim 10 societati cu specific de imbunatatiri funciare, organizate pe centre de productie la nivel judetean. Astfel “Sistemul National de Imbunatatiri Funciare” propune: lucrari de imbunatatiri funciare noi, dezvoltare si intretinere; activitati de productie si executie pentru terti (interne si externe); activitati de irigatii si de desecare.

Costurile productiei agrare nu au o importanta mai mica. Lipsa mecanizarii si modernizarii, preturile ridicate ale ingrasamintelor, semintelor si substantelor chimice necesare conduc producatorul in situatia de a acoperii costuri de productie pe care nu si le permite. Din acest motiv multi dintre producatori au renuntat sa produca pentru piata, preferand sa produca pentru autoconsum.

Agricultura Romaniei in perioada 1990-2000
Efectele pe care le-au avut si le au deciziile gresite din perioada 1990-2000 asupra agriculturii sunt multiple, in conditiile in care agricultura ocupa aproximativ 20% din PIB. Astfel pierderile suportate de agricultura romaneasca in ultimii 10 ani au drept cauze:
- Distrugerea patrimoniului Cap-urilor (3776 unitati) – 90 miliarde lei
- Atomizarea proprietatii agricole: 40 milioane parcele, 5 milioane proprietari – pierderi anuale de circa 7000 miliarde lei, datorita autoconsumului care se incadreaza intre 80-100%
- Dotarea necorespunzatoare cu utilaje, necultivarea intregii suprafete agricole si intarzierea lucrarilor – au dus la pierderi anuale de 4800 mil.lei
- Deficit de tractoare (exista un tractor la 56 ha) – pierderi 6750 mld lei/an
- Aplicarea incorecta a legii 18/1990 si inperfectiunile legii – au dus la circa un milion de procese in justitie (taxe de 2000 mld. lei)
- Nefolosirea sistemului de irigatii, deteliorarea instalatiilor de pe 2 mil. ha. (se folosesc 113 mii ha - 4,2 % din suprafata amenajata pentru irigat), neaplicarea ierbicidelor si pesticidelor – pierderi de 3 mld. dolari anual
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.