Relatia dintre fotosinteza si respiratie 2

Trimis la data: 2006-06-23
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 1931
Autor: Filip Dumitru
Dimensiune: 9kb
Voturi: 114
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Plantele subacvatice pot absorbii apa prin toata suprafata corpului. La celelalte plante se diferentiaza structuri specializate pentru absortie numite perisori absorbanti. Ei sunt niste prelungiri ale celulelor rizodermei. Se formeaza prin diferentiere celulara in apropierea varfului radacinii. Pe masura ce radacina creste, varful radacinii se departeaza de locul unde se afla acel perisor. Cu timpul, el imbatraneste si se rupe.Deci, radacina formeaza permanent perisori absorbanti noi.
Mecanismul de aborbtie a apei
Absorbtia apei se bazeaza pe un fenomen fizic numit osmoza: in principiu o solutie mai concentrate absoarbe apa dintr-o solutie mai diluata atunci cand intre ele se afla un perete semipermeabil. In cazul radacinii, cele doua solutii sunt: sucul vacuolar din celulele epidermice si solutiile din sol. Membrana semipermeabila este membrana celulelor rizodermei. Apa patrunde in celulele vegetale ca si cum ar fi sputa de o forta care se numeste forta de suctiune.

Conducerea apei in corpul plantei
Apa aborbita este transmisa, din celula in celula, de la perisorii absorbanti pana la vasele lemnoase: fiecare celula de pe acest traseu are o forta de suctiune mai mare decat vecina ei dinspre exterior.

Structura primara a radacinii si tulpinii
La plantele anuale si, in general, la plantele tinere, tesuturile radacinii si tulpinii se formeaza prin activitatea meristemelor din varful acestor organe. Aici intalnim structura primara.
Plantele bienale sau perene ierboase precum si plantele lemnoase formeaza tesuturi noi care se adauga celor primare si rezulta structura secundara.

Structura frunzei
Frunza reprezinta organul vegetal specializat in fotosinteza. Pigmentii asimilatori sunt plasati pe membrane interna unde sunt asociati cu alte substante, mai ales cu proteine. Plantele contin doua tipuri de clorofila: a si b impreuna cu doua tipuri de pigmenti carotenoizi: caroten (portocaliu) si xantofila (galben).

Frunza este alcatuita din:
-epiderma superioara
-mezofil: - tesut palisadic
-tesut lacunar
-epiderma inferioara

Fortele care contribuie la ascensiunea apei in corpul plantei
1.Presiunea radiculara – este rezultatul activitatii celulelor radacinii. Ele pompeaza active apa in sus, prin vasele lemnoase. Acest fenomen este important primavera, cand seva poate fi vazuta cum se scurge din sectiunile realizate in tulpinile plantelor lemnoase

2.Forta de suctiune a frunzelor – se datoreaza transpiratiei. Din cauza pierderii de apa, sucul din celulele frunzelor se concentreaza. De aceea ele aspira osmotic apa din vasele lemnoase. In continuare se intampla la fel ca atunci cand sugem limonada cu un pai. Tubul in acest caz este vasul lemons, care are in continuitate pana in radacina si suge apa de acolo. Acest mechanism de transport este pasiv, adica fara consum de energie.

Sinteza substantelor organice
Nutritia autotrofa consta in sinteza substantelor organice pornind de la carbon anorganic, de la dioxid de carbon. Organismele autotrofe produc substante organice mai bogate in energie chimica decat dioxidul de carbon initial. Hranirea autotrofa este un process chimic endoterm, asa ca este nevoie de o sursa externa de energie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.