Relatia dintre inteligenta si personalitate

Trimis la data: 2011-03-08
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 1029
Autor: Gianina sandu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 29
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Psihologul american Gordon Allport defineste personalitatea drept organizarea dinamica a acelor sisteme psiho-fizice care ii determina gandirea si comportamentul. In Dictionarul de psihologie (1995) al lui Norbert Sillamy, personalitatea este definita ca elementul stabil al conduitei unei persoane, ceea ce o caracterizeaza si o diferentiaza de alta persoana.Personalitatea umana imbina trasaturi generale si particulare.
Altfel spus, personalitatea integreaza organismul individual, structurile psihice umane si, totodata, relatiile sociale in care omul este prins ca si mijloacele culturale de care dispune. De aceea s-a spus ca la nivelul omului integral personalitatea este un sistem bio-psiho-socio-cultural , ce se constituie fundamental in conditiile existentei si activitatii din primele etape ale dezvoltarii individuale in societate.

Sistemul psihic uman se incheaga la confluenta dintre biologic si socio-cultural si nu poate fi redus doar la una din acestea deoarece exista legi psihice specifice. Nucleul psihic este totodata rezultat si premisa a dezvoltarii umane, iar psihicul constient este strans legat de toate celelalte compartimente ale personalitatii.

Personalitatea - ca organizare distincta a structurilor de adaptare la mediu nu este formata la nastere, dar se poate spune ca incepe la nastere, iar procesul devenirii ei continua de-a lungul intregii vieti sub influienta unui cumul de factori.

Intre factorii si conditiile care intervin, trei sunt considerati fundamentali, in sensul ca lipsa lor ar face imposibila sau ar compromite dezvoltarea pshica.

Primul dintre acesta este ereditatea; definita ca proprietate a organismelor vii de a transmite urmasilor caracteristicile pe care le-a dobandit de-a lugul filogenezei. Ereditarea joaca un rol important in conturarea personalitatii.

Ansamblul insusirilor transmise ereditar alcatuiesc genotipul iar interactiunea acestuia cu mediul reprezinta fenotipul. Biologia contemporana a demonstrat temeinic ereditatea biologica a fiintei umane.
S-a pus intrebarea daca putem vorbi de o ereditate psihologica. In acest sens au fost initiate cercetari speciale care au confruntat date privind:

a) particularitati ale parintilor si copiilor;
b) particularitati ale diferitelor generatii;
c) specificul dezvoltarii la cei care s-au nascut cu deficiente ereditare;

d) asemanari si deosebiri intre gemenii monozigoti si dizigoti care s-au dezvoltat in acelasi mediu sau in medii diferite;
e) stabilire de asemanari si deosebiri intre frati si surori din familii obisnuite;
f) studiul familiilor celebre,asa cum a fost Bach.

Desfasurate de-a lungul timpului acest gen de cercetari a generat pozitii diferite in ceea ce priveste rolul acordat ereditatii pentru viata psihica umana. Ele au pendulat intre conceptia transmiterii ereditare a insusirilor si stucturilor psihice si cea a negarii vreunui rol al ereditatii in geneza psihicului uman.

Psihologia contemporana, generalizand propriile cercetari si sprijinindu-se pe datele biologiei moderne a cucerit o pozitie avansata in ceea ce privesre rolul ereditatii pentru dezvoltarea psihica. In primul rand s-a eleminat tendinta de a considera contributia ereditatii in sine, izolata de interactiunea cu ceilalti factori, conceptie apartinand gandirii biologice actuale.

In acest sens, B.Inhelder si colaboratorii sai subliniaza: "... biologia moderna nu mai accepta granite absolute intre mecanismele genetice si cele fenotipice si admite o anumita interactiune intre ele".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.