Relatia dintre simbolul cultural si imaginar

Trimis la data: 2010-05-25
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.11 / 10
Downloads: 0
Autor: Natalia Tudose
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simbolul cultural ocupa un loc major in viata unei comunitati. El defineste complexitatea unei societati, prin aceea ca structureaza in chip diferit praxis-ul acelei societati, depinzand firesc de conditiile date. Simbolul cultural constituie o insumare a unor experiente prin care colectivitatea se exprima, asigura continuitatea experientei de a trai impreuna, prin institutiile faurite de-a lungul unor mari perioade de timp. Simbolurile culturale pot fi materiale ori spirituale, regionale ori general umane, depinzand de mijloacele prin care sunt diseminate. Prin urmare nu doar suportul abstract al formarii acestora, ci si accesibilitatea lor prin diferite forme de transmitere conteaza in aceasta privinta.
Constructia unor simboluri culturale, precum si anihilarea lor, sunt activitati prin care realizam faptul ca exista o imaginatie simbolica cu care oamenii investesc realitatea interpretand-o, dandu-i sensuri presupuse a fi "naturale", de fapt, facand cultura. Varietatea simbolurilor culturale cunoaste o miscare continua de tranzitie, in timp ce unele se nasc, altele sunt pe cale de disparitie. Ambele momente nu sunt insa absolute, pentru ca simbolismul cultural este legat funciar de un anumit stadiu prealabil, precum si de o continuare previzibila, dar sub o forma schimbata. Simbolismul cultural pune in joc ideea de izomorfism, avand in vedere ca pe largi arii culturale exista asemanari unificatoare ale simbolismului cultural, cum ar fi structuri ale mitului, forme religioase, dar si elemente ale culturii materiale care influenteaza tehnologia culturala.

Mai cu seama in modernitate, in perioada contemporana a acesteia, se poate spune ca se tinde spre un simbolism cultural al societatii de consum. Ceea ce nu inseamna ca acesta ocupa tot spatiul de reprezentare, ca nu exista si alte moduri de simbolizare. Relatia intre o forma de simbolism nu depinde in totalitatea de o expresie cantitativa. Simbolismul cultural este cu atat mai dezvoltat cu cat tot mai multi participanti sunt antrenati in procesul de cunoastere, in cultura de masa propriu-zisa, prin aceea ca cultura de masa a produs o crestere acuta a productiei de simboluri culturale, o adevarata "laicizare" a acestora.

Prin aceasta intelegandu-se ca cultura nu mai apartine unor ceercuri inchise, ca nu mai este manipulaa ideologic in favoarea unora si in detrimentul altora. Acest lucru a fost facut posibil prin democratizarea culturii, prin asigurarea unei transparente politice a procesului de culturalizare, in educatie in primul rand. Simbolismul cultural tine de o anumita conceptie asupra educatiei, de la modelul paideic grec la cel ecologic actual. Tendinta de formare pe care o atribuim simbolismului cultural este legata si de praxis-ul social care face posibil ca acest simbolism sa ramana functional, sa nu decada in forme revolute.

Sa nu credem insa ca simbolismul cultural este neaparat "progresist", ca exprima idealurile de emancipare, utopie sociala ori politica ale unei comunitati. Simbolismul cultural nu este esentialist, el nu are o existenta de sine statatoare, nu este dat de alte conditii extra-culturale. Desi intens folosit in diferite domenii alte praxis-ului social, imbolismul cultural trebuie studiat din interiorul constructiei simbolice care se ridica deasupra unor practici simbolice particulare, cum ar fi cea artistica, politica, religioasa, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.