Relatia dintre stat si drept

Trimis la data: 2014-10-30
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 64
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_A
Dimensiune: 78kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
" Realitatea , desigur mai puternica si mai interesanta in drept , cea mai pasionanta de studiat este statul " MIRCEA DJUVARA.
Statul si dreptul sunt strans legate , se sprijina si se conditioneaza reciproc . Au aparut deodata , din aceleasi cauze si pot fi explicate mult mai bine impreuna .
O societate umana poate sa existe , sa se dezvolte si sa se impuna numai in structuri organizate , iar structura care s-a impus , a rezistat si rezista , fiind practic de neabandonat este statul .
Cea dintai forma de convietuire , conform opiniei azi dominante este constituita de HOARDA , adica un grup de indivizi reuniti fara nici o regula fixa , traind intr-un regim de promiscuitate . In aceasta faza , organizarea sociala avea un caracter precar , instabil , viata hoardei este nomada , lipsind locurile de fixare , stabilite , lipseste agricultura , mijloacele de existenta sunt vanatoarea si pescuitul . Incetul cu incetul acest regim se schimba iesind din promiscuitatea primitiva incep a se recunoaste durabile legaturi de descendenta .

Aceasta se intampla inainte de toate din latura materna , caci legatura ce leaga pe cel nascut de mama este mai stransa si mai usor verificabila decat paternitatea ; in conditiile in care intoarcerea barbatilor din expeditiile de vanatoare era sub semnul intrebarii si raporturile sexuale erau libere. Se ajunge astfel dupa faza hoardei , la faza MATRIARHATULUI , in care femeia alcatuieste nucleul vietii sociale . Trecerea intr-o perioada posterioara de la matriarhat la patriarhat unde tatal devine centrul vietii sociale , capul familiei , de la el calculandu-se legaturile de rudenie , isi are cauzele sale sociale si economice , determinate de schimbarile importante produse : dezvoltarea agriculturii , dezvoltarea pastoritului , a mestesugurilor , a schimburilor , etc. .

Probabil ca evolutia s-a produs cu oarecare diversitate conform conditiilor particulare ale diferitelor popoare , totusi ramane sigur ca organizatia juridica primitiva se intemeiaza pe LEGATURA DE SANGE.
Grupul constituit in acest mod intr-o legatura de sange adevarata sau prezumata prin mijlocul adoptiunii ( care este un fenomen caracteristic in special grupurilor primitive care admit in sanul lor , prin ceremonii determinate indivizi straini considerandu-i descendenti din propriul lor neam ) se numeste in limba latina GENS sau printr-un cuvant scotian clan . Mai il vom numi grup gentilic .

n el domina mai ales autoritatea obiceiului , fiecare individ se considera obligat a urma exemplele stramosilor sai . Acest obicei are o autoritate tacita , dar foarte puternica , reprezentand un amestec de percepte juridice , morale si religioase . El se formeaza indeosebi prin motivele psihologice ale obisnuintei si imitatiei . Credintele religioase conlucreaza la intarirea lui , oprind sau facand dificila orice innoire prin teama de razbunare sau pedepsire din partea strabunilor morti .

Obiceiul are ca efect fundamental formarea unei solidaritati foarte puternice intre partasii aceluiasi grup asa incat individul in sine nu are valoare , ci numai intrucat face parte dintr-un asemenea grup . De aici , doua consecinte importante . " Prima consecinta a solidaritatii unui grup este ASISTENTA MUTUALA intre asociati , in cazul in care unul dintre ei a fost ofensat de straini . Atunci grupul intreg reactioneaza si nu numai impotriva ofensatorului , ci impotriva intregului grup caruia el , agresorul , ii apartine . Reactiunea are intotdeauna un caracter colectiv " .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.