Relatia dintre tema si discursul narativ din opera ilustrativa Baltagul de Mihail Sadoveanu

Trimis la data: 2009-11-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 14
Autor: DavidEmnauelB
Dimensiune: 9kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe bună dreptate, „Baltagul” este considerat a fi un roman „polimorf', încadrat în formula realismului liric.Roman tradiţional („doric”, după clasificarea făcută de N. Manolescu),
„Baltagul” este, în acelaşi timp, şi un roman de tip obiectiv, prin perspectiva din care sunt privite întâmplările: naratorul este distinct de personaj (viziunea „dindărăt”), obiectiv şi detaşat de evenimente, pe care le relatează la persoana a IlI-a, dintr-un unghi neutru, fără a se implica în desfăşurarea lor.

Caracterul tradiţional şi viziunea se reflectă, înainte de toate, în tema romanului (care este exterioară conştiinţei naratorului): existenţa păstorească şi ritualurile legate de marile ei momente (naşterea, nunta şi înmormântarea).

în concordanţă cu tema romanului, discursul narativ este structurat pe două planuri epice:Drumul Vitoriei Lipan (însoţită de fiul său Gheorghiţă), în căutarea osemintelor lui Nechifor Lipan. Replică pământeană la „marea călătorie” a oierului moldovean coborât din baladă, acest drum are o finalitate sacră: săvârşirea ritualului funerar, fără de care sufletul celui dus nu şi-ar fi găsit odihna.

Al doilea plan prezintă viaţa păstorilor din munţii Moldovei, spaţiu închis şi suficient sieşi, în care tradiţia se păstrează din veac, iar timpul pare a se fi oprit.
Cele două planuri narative sunt legate prin alternanţă, în timp ce secvenţele se succed cronologic, procedeul utilizat fiind înlănţuirea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.