Relatii interspecifice - neutralism si cooperare

Trimis la data: 2013-07-10
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 8.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Relatiile interspecifice sunt relatii interpopulationale, dintre populatii diferite, care pot apartine aceluiasi nivel trofic sau unor nivele trofice diferite. Aceasta deoarece o biocenoza sau un biom , mai precis un ecosistem (incluzand si factorii abiotici), functioneaza ca un tot in continua evolutie si transformare, interactiunile dintre populatii jucand un rol fundamental. Relatiile interpopulationale reprezinta mecanismul fundamental al biocenozei si determina organizarea biocenozei, selectia naturala, intensitatea si amploarea transferului de materie, energie si informatie, productivitatea biologica a biocenozei.
Structura biocenotica este astfel intemeiata pe relatii interspecifice care genereaza dependenta reciproca intre toti membrii biocenozei. Aceste relatii, numite sinfiziologice, se clasifica in patru tipuri: 1. topice; 2. fabrice; 3. forice; 4. trofice. Fiecare dintre aceste relatii poate fi, la randul sau, probiotica sau antibiotica. Fiecare tip de relatii interspecifice formeaza un plan propriu de structura, in cadrul structurii biocenotice. Biocenoza este, in primul rand, intemeiata pe relatii interspecifice trofice.

Sistemul de relatii trofice functioneaza ca un factor de integrare fundamental in biocenoza." Biocenoza este, sub aspect trofoecologic, o asociatie de vietuitoare vegetale si animale reunite prin relatii trofice." Relatiile interspecifice topice nu sunt identice cu relatiile spatiale, ale ecosistemului, care genereaza unitati spatial-distincte alcatuite din elemente de biotop si elemente de biocenoza (vietuitoare). Structura topica este de natura pur functionala, constand in influentarile reciproce ale speciilor, prin tranformarea in sens probiotic sau antibiotic a biotopului.

Acestea sunt de mai multe feluri: epecia, sinecia, parecia. a) Epecia este situarea neparazitara a unui organism, dintr-o specie.
Lichenii de pe scoarta stejarilor nu paraziteaza copacul, ci sunt cu acesta in relatii de epecie. b) Sinecia este situarea unui organism dintr-o specie vegetala sau animala in locuintele unor organisme din alte specii. In galeriile de cartita se adapostesc soareci. c) Parecia este vecinatatea tolerata. Gasca Branta ruficollis se ascunde de vulpea polara in vecinatatea cuiburilor de sorecari si soimi (exemplu dat de Tischler, 1955, )
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.