Relatii financiare

Trimis la data: 2002-11-10 Materia: Finante-Banci Nivel: Gimnaziu Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 6706
Autor: Sorin Crivat Dimensiune: 47kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Piaţa valutară reprezintă sistemul de relaţii financiar-valutare prin intermediul căruia se desfăşoară vânzarea şi cumpărarea de valută efectivă sau în cont precum şi vânzarea-cumpărarea de devize (trate şi bilete la ordin) exprimate în monedă străină. Această activitate de vânzare-cumpărare de valute/devize reprezintă un gen specific de comerţ, iar în cazul acestui gen, moneda este tratată ca o marfă.

RELAŢII FINANCIAR _VALUTARE


PIAŢA VALUTARĂ

Piaţa valutară reprezintă sistemul de relaţii financiar-valutare prin intermediul căruia se desfăşoară vânzarea şi cumpărarea de valută efectivă sau în cont precum şi vânzarea-cumpărarea de devize (trate şi bilete la ordin) exprimate în monedă străină.
Această activitate de vânzare-cumpărare de valute/devize reprezintă un gen specific de comerţ, iar în cazul acestui gen, moneda este tratată ca o marfă.
Această piaţă valutară trebuie reprezentată şi de instituţiile:
băncile autorizate să participe la acest comerţ specific (autorizarea se face de către Banca Centrală)
casele de schimb autorizate
alte instituţii financiar-valutare abilitate în acest sens.
Ceea ce rezultă în urma acestui comerţ este un preţ (cursul valutar) ce depinde de condiţiile de cerere şi ofertă existente pe piaţă, acest preţ putând fi limitat din punct de vedere legal.
Această piaţă valutară este supusă unor reglementări naţionale (piaţa valutară din România este diferită de piaţa valutară din Franţa, de exemplu), dar pe lângă aceste pieţe valutare naţionale care au o legislaţie specifică apar şi situaţii în care pieţele valutare au caracter internaţional, deservind interesele unor zone ( zone economice de mare interes: Frankfurt, Tokyo, Londra, New York). Aceste pieţe cu caracter internaţional reprezintă exceptări de la legislaţia naţională (se dereglementează), fapt ce le face atractive.
Uneori, pe piaţa valutară, tranzacţiile se desprind de activităţile economice propriu-zise. În acest sens avem:
- speculaţia valutară–reprezintă operaţiunea de vânzare/ cumpărare care nu are o bază economică propriu-zisă, realizându-se numai în scopul obţinerii anumitor câştiguri (de regulă nemeritate), în acest sens se speculează diferenţele de curs valutar care apar intre perioade de timp diferite, locuri diferite. Câştigă cel care apreciază corect trendul cursului valutar.
- Arbitrajul valutar – operaţiune asemănătoare speculaţiei valorii, cu deosebirea că se realizează de către bănci (numai de bănci) şi valorile puse în circulaţie şi manipulate sunt mult mai mari.
- Intervenţia statului – este tot o operaţiune ce semnifică vânzarea sau cumpărarea masivă de valută în scopul menţinerii cursului valutar al monedei naţionale. Intervenţia statului trebuie făcută în corelaţie cu politica financiar-valutară a statului şi cu dezvoltarea economico-socială a ţării.

ROLUL PIEŢEI VALUTARE
Rolul pieţei valutare este determinat în primul rând de posibilităţile pe care le oferă participanţilor la schimburile economice pt alegerea şi obţinerea mijloacelor de creditare şi de plăţi cele mai convenabile.

Factorii care condiţionează dezvoltarea pieţei valutare:
tendinţa de liberalizare a comerţului mondial – duce la creşterea schimburilor economice dintre state, care determină creşterea rolului pieţelor valutare
creşterea ponderii creditului internaţional în volumul tranzacţiilor comerciale externe
creşterea ponderii anumitor valute naţionale în ansamblul schimburilor economice
creşterea penuriei de lichiditate (mai ales pt ţările în curs de dezvoltare) –este combătută de organismele financiare, acesta fiind rolul lor (acoperirea acestei nevoi permanente de resurse financiare)
Pieţele financiar-valutare internaţionale devin un barometru al schimburilor economice internaţionale.
Introducerea anumitor monede, ca EURO, va produce profunde transformări pe pieţele financiar-valutare şi va exista concurenţă între zona de influenţă a dolarului şi cea a EURO.
Zona EURO are la bază anumite elemente care intervin:
scăderea riscului valutar
creşterea lichidităţii internaţionale
stabilitatea pieţelor financiar-valutare în spaţiul EURO
simplificarea tranzacţiilor între statele membre sau nemembre ale UE; în aceste condiţii crescând semnificativ influenţa EURO la nivel mondial.
Prin intermediul EURO se urmăreşte ca cele 3 operaţii care ies din sfera operaţiunilor valutare să rămână fără obiect, oferind astfel stabilitate pieţei unice.

Operaţiunile de pe piaţa valutară

1. operaţiuni SPOT – presupun efectuarea vânzării-cumpărării de valută în mod direct sau în termen de maxim 48 ore, astfel încât momentul încheierii tranzacţiei coincide cu momentul formării cursului valutar.
Mecanismul formării cursului valutar are 3 stadii, ducând spre uniformizare:
a. la nivelul fiecărei bănci –pe baza cererii şi ofertei
la nivelul pieţei naţionale- prin compensări interbancare
la nivelul pieţei internaţionale – între pieţele naţionale,
toate acestea ducând la dinamizarea operaţiunilor de export/import.

2. operaţiuni la termen – presupun încheierea contractului la momentul T0 urmand ca livrarea mărfurilor să se facă după un anumit termen.
Operaţiunile valutare se desfăşoară fie în cadrul băncilor, fie în cadrul burselor de valori, dar nu pot fi concomitente ( dacă bursele de valori sunt deschise, băncile nu fac operaţiuni, dacă în cadrul burselor de valori se negociază valute).
Băncile acţionează în nume propriu sau în numele unui client şi îşi stabilesc un curs valutar propriu care este diferit de cursul valutar rezultat la bursele de valori, ce se stabilesc în funcţie de ordinele date de clienţi.
Totuşi, această diferenţă între cursuri nu poate fi prea mare.
Stabilirea cursului valutar de către o bancă se face în funcţie de următorii factori:
cursul stabilit în ziua precedentă
raportul dintre cerere şi ofertă, dintre dispoziţiile de cumpărare şi de vânzare la nivelul băncii în cauză.
cursurile stabilite de celelalte bănci care acţionează pe piaţa respectivă, precum şi de casele de schimb.
Operaţia de fixare a cursului se numeşte cotaţie, presupunând 2 aspecte: cotaţie de vânzare şi cotaţie de cumpărare, existând o anumită diferenţă între acestea, de regulă, cea de vânzare fiind mai mare decât cea de cumpărare.
Împotriva riscurilor pe care unii clienţi le pot avea în desfăşurarea relaţiilor valutare se poate acţiona prin intermediul operaţiunilor valutare de acoperire la termen denumite HEADGE.

Operaţiunile de tip HEADGING sunt operaţiuni prin care un cumpărător/ bancă se angajează, pe de-o parte să plătească o sumă în valută la un anumit termen, iar pe de altă parte, se împrumută de aceeaşi sumă, în aceeaşi valută, la acelaşi termen de rambursare. În acest mod cumpărătorul de valută se pune la adăpost de eventualul risc al deprecierii valutei respective, pt că la termen, eventuala pierdere se compensează prin câştigul egal obţinut prin împrumut, ceea ce reprezintă un transfer de risc pt banca împrumutătoare.

Operaţiunile de tip SWAP – operaţiuni frecvente între un client şi o bancă sau între două bănci, prin care se incheie concomitent o tranzacţie la vedere şi una la termen, dar în altă valută.
În acest mod se poate schimba termenul, piaţa şi chiar titlul.
Din punct de vedere economic, operaţiunile SWAP presupun o acordare reciprocă de credite în valută cu o dobândă convenită între cei 2 parteneri.
Pe piaţa financiară internaţională au o importanţă deosebită datorită faptului că presupun o foarte importantă mişcare de lichidităţi.

Aspecte ale relaţiilor financiar – valutare

Participarea la schimburile internaţionale presupune utilizarea unor resurse băneşti. Totalitatea schimburilor economice exprimate în unităţi băneşti reprezintă structura relaţiilor financiar- valutare internaţionale.
FUNCŢIILE relaţiilor financiar valutare:
contribuţia pe care o au acestea la construcţia circuitului economic mondial. Această construcţie se bazează pe sistemul relaţiilor financiar-valutare.
finanţarea internaţională - repartizarea fondurilor băneşti din zonele de acumulare către alte zone care au nevoie de aceste fonduri, conducând la dezvoltarea economică şi socială a acestora. Resursele de finanţare sunt disponibilităţi băneşti ale băncilor, ale caselor de economii, resurse financiare ale altor organisme internaţionale
creditarea internaţională- relaţia de creditare internaţională – se constituie şi se repartizează resursele financiare constituite fie în cadrul organismelor financiare internaţionale, fie în cadrul instituţiilor financiare naţionale, fie de la persoane fizice sau juridice. Creditarea internaţională este diferită de finanţarea internaţională, aceasta stabilindu-se pe baza unui acord de credit, apărând obligaţii reciproce pt părţile contractante.
Toate aceste funcţii formează sistemul de relaţii financiar-valutare.
Finanţarea are un spectru mult mai larg şi cuprinzător. Sistemul ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.