Relatii interetnice, rasiale si nationale

Trimis la data: 2010-08-31
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.87 / 10
Downloads: 1
Autor: Margareta Popovici
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Oamenii se deosebesc statistic, ca multimi, atat din punct de vedere natural, mai ales prin culoarea pielii, ca rase, cat si din punct de vedere cultural , mai ales prin limba vorbita, ca etnii. Aceste caracteristici reprezinta elemente obiective de delimitare a raselor si etniilor. Grupul etnic este definit ca o populatie distincta in cadrul unei societati mai largi a carei cultura este diferita de a sa. Membrii grupului etnic au un semnificativ sentiment al identitatii, datorita unor trasaturi caracteristice comune de natura rasiala, nationala si culturala. In fiecare societate convietuiesc persoane apartinand diferitelor grupuri etnice, grupuri care pot fi majoritare sau minoritare.
Membrii oricarui grup etnic se simt si par uniti intre ei prin trasaturile caracteristice proprii. Datorita acestor trasaturi distincte membrii unui grup etnic se deosebesc de membrii celorlalte grupuri etnice. Intre grupurile etnice din fiecare societate se stabilesc relatii prin intermediul carora se realizeaza comunicarea si echilibrul sistemului social. Membrii unui grup etnic au o identitate distincta, generata de un tip particular de istorie. Structura unui grup etnic include persoane din toate grupele de varsta si de ambele sexe.

Grupul etnic este o realitate sociala concreta care rezulta din interrelatiile si contactele umane. Numai prin intermediul relatiilor cu persoane care apartinand altor grupuri etnice se pune in evidenta identitatea fiecarui grup etnic. Contactele umane dintre persoane apartinand unor grupuri etnice diferite pune in evidenta raportul dintre grupul intern si grupul extern, unde opereaza constiinta de Noi si constiinta de Ei. Aceste delimitari evidentiaza un proces esential si anume etnicitatea.

Etnicitatea implica nu doar diferentele culturale, dar presupune ca necesitate existenta unor contacte umane, prin intermediul carora membrii grupurilor etnice se simt ei insisi distinctiv cultural unii fata de altii. Etnicitate presupune in mod obligatoriu doua aspecte: constiinta identitatii culturale si interactiunea care demonstreaza contactul si implicit diferenta culturala. Etnicitatea este o trasatura universala.

Conceptul de grup etnic a fost utilizat pentru prima data in S.U.A. pentru a desemna, pentru a defini pe imigrantii stabiliti in valuri succesive in aceasta tara si care se distingeau prin limba, cultura, religie de populatia autohtona. S-a constatat ca la a doua sau a treia generatie s-au diminuat deosebirile dintre imigranti si populatia americana. Aceste evolutii au dus la teza privind constituirea unei natiuni americane omogene cultural. Dar in pofida amestecului (amalgamului) etnic si a presiunii exercitate, nu s-a realizat asimilarea grupurilor etnice care, in continuare, persista si se afirma distinct in societatea americana.

Specialistii sociologi considera ca acest fenomen reprezinta o problema esentiala pentru viitorul Statelor Unite. Analiza relatiilor dintre rase si etnii din orice societate pune in evidenta atat raporturi de colaborare si cooperare, cat si raporturi de forta si influenta. Devine evident faptul ca rasa sau etnia care domina in societate accede sistematic catre pozitii sociale majore, impunandu-se astfel ca majoritara, iar rasele (etniile) dominate desced continuu spre pozitii sociale minore, devenind astfel minoritare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.