Relatii intergenetice

Trimis la data: 2002-06-10 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Iuliana patrascu Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Relatii intergenetice - Totalitatea materialului genetic acumulat în genele unui set complementar de cromozomi alcătuieşte genomul.La bacterii şi vurusuri care sunt haploide, materialul genetic este acumulat într-un genom.Totalitatea materialului genetic prezent în genele cromozomiale atât la organsime-le diploide cât şi la cele haploide alcătuieşte genotipul.Deci genotipul cuprinde două genomuri la celule diploide şi unul la cele haploide.

Relatii intergenetice
1.RELAŢII ALELICE ÎNTRE GENE

Totalitatea materialului genetic acumulat în genele unui set complementar de cromozomi alcătuieşte genomul.La bacterii şi vurusuri care sunt haploide, materialul genetic este acumulat într-un genom.Totalitatea materialului genetic prezent în genele cromozomiale atât la organsime-le diploide cât şi la cele haploide alcătuieşte genotipul.Deci genotipul cuprinde două genomuri la celule diploide şi unul la cele haploide.

Într-o celulă somatică, un caracter este controlat de două gene situate simetric una într-un cromozom, alta în omologul său – cuplu alelic. Alelele unei gene determină expresia fenotipică a acestuia. Totalitatea caracterelor ce pot fi direct observate la un individ constituie fenotip. Pentru a înţelege bine noţiunea de fenotip, precizăm că de la părinţi nu se moştenesc caracterele ca atare, ci doar aptitudinea de a le exprima.

Copii primesc de la părinţi un genotip, adică un ansamblu de determinanţi genetici care se pot valida sau nu după calitatea mediului în care trăiesc şi se dezvol-tă organismele.Deci, fenotipul poate fi redefinit ca rezultatul interacţiunii genotip-mediu. Genele alele sunt aşezate în poziţii corespunzătoare (loci identici).Aceasta face ca două gene alele să nu se poată recombina, adică s nu poată fi întâlnite în acelaşi grup ligatural.Prin crossing-over ele trec întotdeauna una în locul celeilalte.

În cromozomii celulelor diploide, în acelaşi locus, pot exista aceeaşi genă în doză dublă sau alele diferite ale aceleaşi gene.Alelele aceleaşi gene diferă între ele prin secvenţe nucleotidice şi ca urmare, exresia fenotipică, deşi apropiată, nu este identică.

Dacă într-un locus, un organism diploid prezintă de două ori aceeaşi gen, el este homozigot pentru acel locus (A/A sau a/a); când cele două poziţii sunt ocupate de alele diferite, organismul este heterozigot (A/a).În ceea ce priveşte expresia fenotipică, genotipurile A/A şi A/a au fenotipul asemănător, iar cel a/a ,unul diferit.

Alelele unei gene aparţinînd unei celule diploide se pot afla, după modul în care realizează informaţia, într-o relaţie de dominanţă/recesivitate.Aceasta înseamnă că numai o alelă se mani-festă în fenotip – gena dominantă; perechea sa nu are posibilitatea de a funcţiona în prezenţa primei – gena recesivă.În situaţia de homozigot, ambele gene ale cuplului exteriorizează funcţia; în cea de heterozigot, gena dominantă este solicitată prioritar în structuralizarea fenotipului.

Raportul de dominanţă / recesivitate trebuie înţeles prin aceea că acum va putea fi copiată doar informaţia aflată pe sectorul ADN care conţine gene dominante, ARN –m organizând apoi sinteza proteinelor citoplasmatice.

Dominanţa se poate manifesta în măsură diferită:
- dominanţă completă în care forma heterozigotă (A/a) este similară celei homozigote dominantă (A/A)
- dominanţă parţială unde fenotipul heterozigot ia aspect intermediar între cel al homozigoţilor (A/A şi a/a)
- dominanţă neregulată unde însuşirile fenotipice la heterozigoţi se manifestă dominant în unele condiţii pe când în altele, recesiv;
- codominanţă – participarea fenotipică egală a celor două alele.

Cercetarea relaţiilor dintre alele a pus în evidenţă existenţa uneori a mai multor alele pentru o genă – alelism multiplu.Cu alte cuvinte, pentru un factor ereditar – o genă nu există doar o alternativă, ci locusul acesteia poate fi ocupat de alte gene diferite, alele cu ea – alele multiple.Sunt notate cu simboluri ca a1,a2,a3,…an.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.