Relatii interpersonale, norme, principii, modele

Trimis la data: 2012-11-10
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 50
Nota: 7.24 / 10
Downloads: 0
Autor: Vlad Mirea
Dimensiune: 56kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acest tip de relatii sunt caracterizate prin faptul ca sunt stabilite intre persoane( nu grupuri, institutii, colectivitati) si sunt regizate intr-o masura semnificativa de logica necesitatilor umane individuale: swuport psihologic, dragoste, stima, reducerea incertitudinii si anxietatii, afiliere, securitate, statut, prestigiu. Sunt relatii constituite, in primul rand pentru satisfacerea necesitatilor de sociabilitate: relatiile de prietenie, distractia inh comun, relatiile de dragoste.
Dintre toate atitudinile noastre, cele mai importante sunt atitudinile fata de oameni. Dincolo de momentul primei intalniri, preocuparile se centreaza pe modeul in care intretinem si ghidam relatia de la simpatia sau atractia initiala la o prietenie mai profunda sau chiar la o relatie intima si iubire. Pentru majoritatea dintre noi, posibilitatea ca infatisarea fizica a aunei persoane sa fie un determinant al intensitatii preferintei ni se pare nedemocratic.

Spre deosebire de caracter si personalitate, aspectul fizic este un factor asupracaruia avem un control foarte redus si deci, nu este corect ca acesta sa fie folosit drept criteriu pentrui a prefera pe cineva. Crecetarile asupra comportamentului real al oamenilor arata ca atractivitatea fizica nu este mai importanta doar la primele intalniri ci si la urmatoarele.Standardul social personal si aprecierea de sine sunt amplificvate atunci cand suntem alaturi de o companuie atragatoare.

Kernis si Wheeler (1981) arata ca atat femeile cat si barbatii sunt evaluati mai putin favorabil atunci cand sunt vazuti cu o opersoana straina mai atractiva decat ei.Atractivitatea fizica isi pierde iansa din importanta atuinci cand este ales un partener permanent
Majoritatea grupurilor religioase prefera ca membrii lor sa aibe relatii cu cei de aceeasi religie, iar normele culrurale regleaza ceea ce este considerat acceibil din punct de vedere al corespondentei, rasei si varstei - un cuplu format dintr-o femeie mai in varsta si un barabat mai tanar este considerat ca inadecvat.

Circumstantele situationale joaca un rol important (cupluri formate in liceu, facultete).Incercarile de a identifica perechile de trasaturi de personalitate care aduc complementaritate in cuplu nu au avut prea mare succes. Iubirea inseamna mai mult decat preferinta intensa pentru cineva. Multi dintre noi cunoastem oameni pe care ii simpatizam, dar pe care nu-i iubim, iar unii dintre noi au iubit cu pasiune oameni pentru care nu au avut o peferinta speciala

Iubirea pasionala este definita ca o stare emotionala intensa in care "tandretea si sentimentele sexuale, exaltarea si durerea, anxietatea si usurarea, altruismul si gelozia coexista intr-o confuzie de trairi" - Walster, 1978 Intr-un experiment (1984), atat barbatii cat si femeile au afirmat ca daca iubirea dispare din casatorie, atunci exista un motiv sufiicient pentru ruperea mariajului
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.