Relatiile Civil - Militare: Controlul democratic asupra Fortelor Armate

Trimis la data: 2017-04-19
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 1
Autor: Sandu sorin
Dimensiune: 76kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conform recomandarilor unui studiu elaborat de DCAF [Controlul Parlamentar al Sectorului de Securitate, DCAF, din 2003, inclusiv serviciilor de securitate li se recomanda sa fie neutre din punct de vedere politic si de aceea partidelor politice li se interzicere propaganda in randul militarilor. In timp ce in unele tari, militarii activi pot deveni membri ai unui partid politic, in alte tari, in special in tarile fost comuniste, personalul militar nu are acest drept. De exemplu, in Polonia, angajatii Ministerului de Interne, cum sunt cei din serviciul de informatii sau politie nu pot fi membri ai unor partide politice. in majoritatea tarilor, militarii nu pot fi membri ai parlamentului national. Totusi in unele tari, ca de pilda Olanda si Germania, militarii activi pot deveni membri ai adunarilor locale sau regionale.

Civilii in sectorul de securitate. Civilii ocupa un loc din ce in ce mai important in cadrul fortelor armate ale statelor. Ministri si secretarii de stat ca persoane civile sunt numite de partidul sau coalitia de partide care castiga alegerile, cum e si cazul Romaniei. In astfel de conditii, educatia in spiritul democratiei trebuie sa fie transparenta din perspectiva apoliticului. Iar prezenta civililor in structurile de securitate si aparare nu denota deloc principiul democrat al fuctionarii acestor institutii ci dimpotriva contribuie la eficientizarea consilierii bivalente, adica atat din perspectiva sectorului militar cat si a celui civil. Astfel, prezenta civililor trebuie interpretata mai degraba ca o conditie sine qua non necesara si importanta in procesul de monitorizare democrata al sectorului de securitate.

Principiile controlului civil asupra sectorului de securitate. in primul rand am putea mentiona principiul mentinerii unei balante dintre sectorul de securitate si societate prin diferentierea clara a scopurilor sectorului de securitate si a liderilor politici. Parlamentul este responsabil in efectuarea controlului prin intermediul comisiilor parlamentare, care ar fi de dorit sa nu reprezinte interesele politice ale unui partid dar sa ia mereu o atitudine de observator si mediator in problemele pe care trebuie sa le solutioneze si sa vorbeasca despre ele in fata Parlamentului la solicitarea acestuia din urma. in sarcina parlamentului este functia de a sesiza si a mentine aceasta balanta dintre necesitatile unei societati si necesitatile sectorului de securitate.
Ingrijorarea parlamentului de fapt ar consta nu atat in reformele sectorului de securitate, ci in configuratia creata dintre scopurile de securitate si cele politice, o problema ce deriva din ordinea politica pe care o emana mai cu seama societatile din Europa de Est.

Parlamentul are rolul definit prin constitutie de institutie in autorizare care examineaza sectorul apararii si securitatii in ceea ce priveste cheltuielile financiare.

Un alt principiu ar fi acela de definire a politicii de securitate si aparare. Asa cum arata studiul DCAF, mai sus mentionat, in toate sistemele parlamentare parlamentul are un rol foarte limitat in elaborarea si definirea politicii nationale de securitate. Rolul parlamentului nu ar trebui limitat doar la citirea documentului spre aprobare ci atribuirea unui rol mai amplu de elaborare al acestui document in concordanta cu normele democratice si in colaborare cu alte institutii specializate. Dar, asa cum arata acelasi studiu, parlamentul poate juca un rol crucial in determinarea prioritatilor politicii de securitate, mai ales daca aceasta intr-adevar raspunde necesitatilor si aspiratiilor cetatenilor, eventual solicitand si implicarea societatii civile si mass media daca ar fi cazul pentru a determina prioritatile stringente si nevoile realitatii in care traim.

Un alt principiu ar fi acela de luare a deciziilor corecte, fara nici o presiune atat din partea sectorului de securitate, cat si a celui civil. Acest principiu ar deriva din altul conform caruia orice document ce tine de politica de securitate si aparare ajuns in parlament, spre citire, devine o responsabilitate pentru parlament in analiza lui, sesizarea corecta a problemei si luarea deciziei corecte.

Intr-o republica parlamentara, Parlamentului i se atribuie rolul constitutional de a respinge sau a aproba noile politici de securitate si legislatia cu privire la acestea si de asemenea, parlamentul detine rolul de institutie cu drept constitutional de exercitare a influentei asupra unor schimbari inaintate de el in special la unele subiecte cum sunt alocarea bugetului in sectorul militar si de securitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.