Relatiile Uniunii Europene cu alte zone

Trimis la data: 2013-07-16
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 7.42 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conventia de la Stocholm, din 1960, a hotarat crearea unei zone de comert liber (E.F.T.A.= European Free Trade Association), cu participarea unui numar de sapte tari: Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie. Mai tarziu, au aderat Finlanda si Islanda, si apoi, Lichtenstein.Caracteristici ale noii organizatii: Noua organizatie a cuprins tari cu un nivel mai ridicat al dezvoltarii - mai mare omogenitate. Scopul acestei organizatii interguvernamentale -- liberalizarea comertul cu produse industriale intre tarile participante, cu excluderea produselor agricole, fara a renunta la propria lor politica comerciala fata de tarile terte.
In 1989 s-a incheiat un Acord de Liber Schimb intre SUA si Canada (CAFTA - Canadian - American Free Trade Area), care si-a propus liberalizarea schimburilor intre cele doua tari, liberalizare impulsionata si de puternica dependenta comerciala reciproca si de dovada existentei unui anumit grad de integrare economica, in special in domeniul constructiilor de masini.Un nou acord, sub denumirea de N.A.F.T.A. (North American Free Trade Area), a fost semnat la 17 decembrie 1992 intre SUA, Canada si Mexic.

NAFTA acopera o piata de 375 milioane de consumatori, cu perspectiva extinderii si mai spre Sudul continentului american, si o suprafata de 21,3 milioane Km. Scopul acestui acord este liberalizarea in 10 ani a comertului cu produse si servicii, prin eliminarea barierelor tarifare si netarifare intre parti si prin liberalizarea investitiilor intra-zonale. Domeniile vizate de NAFTA sunt urmatoarele:
a) Comertul cu bunuri materiale:

In decurs de 10 ani, urmeaza a fi inlaturate toate taxele vamale aplicabile produselor considerate ca "nord-americane", in conformitate cu regulile de origine, astfel ca in anul 2004 sa se formeze o vasta piata libera. Regimul preferential in favoarea tarilor in curs de dezvoltare consta in anumite concesii in plan comercial acordate de catre tarile dezvoltate. CEE a incheiat acorduri preferentiale cu anumite tari in curs de dezvoltare. In calitate de donator de preferinte in favoarea tarilor in curs de dezvoltare, CEE stabileste o lista de produse care beneficiaza de acest regim:

sunt limitate in cazul bunurilor "sensibile" fie prin aplicarea de scutiri de marime fixa, aplicabile anumitor tari, fie prin aplicarea de plafoane tarifare.Anumite produse, precum textilele, au fost complet excluse de la preferinte vamale, acestea intrand sub incidenta Acordului Multifibre. Sunt, de asemenea, excluse produsele agricole si cele din piei naturale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.