Relatiile dintre doua personaje dintr-un roman de dupa al doilea razboi mondial

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
2. In al doilea vers, cratima care leaga prepozitia de articolul posesiv este utilizata pentru pastrarea masurii, a ritmului si a rimei (prin inversiune)3. Adverbul ce este menit sa accentueze trecerea timpului, precum si caracterul sau ireversibil: clipele frumoase pe care indragostitii le-au petrecut in cadrul protector al naturii fiind acum doar o amintire.4. Tema naturii ca spatiu protector (martor al iubirii), motivul iubirii, motivul trecerii timpului. 5. Prezenta eului liric este evidentiata prin pronume si verbe la persoana I, dar si prin exclamatii si interjectii afective: "peste noi" ; "nu mai suntem doi", "O! Doamne"
Epitetul din sintagma "ramuri plapande" sugereaza fragilitatea naturii, condamnata la efemeritate si mediocritate de catre "soarta ce-acolo le-a sadit". Situatia are insa sa se schimbe, in momentul aparitiei iubitei. Devenind martor al iubirii dintre cei doi, stuful de liliac infloreste magic, creand un spatiu protector pentru indragostiti.

7. In strofa a treia este prezentat momentul in care "destinul" stufului de lilac incepe sa se schimbe. Moartea iminenta, timpurie, starneste "groaza" ramurilor plapande, constiente de propriul sfarsit. Dintr-un element ce apartinea strict regnului vegetal, plangandu-si soarta potrivnica, odata cu aparitia iubitei, liliacul se transforma, inflorind. Astfel, "stuful de liliac" descopera un alt regn si un alt rol al existentei sale, acela de a proteja iubirea celor doi indragostiti.

8. Titlul prezinta cititorului ideea centrala a poeziei: stuful de liliac, initial condamnat la moarte inca inainte de a inflori, isi atinge totusi scopul fiintei sale prin intermediul iubirii, insa in final, se usuca odata cu aceasta. 9. Conceptul de poezie lirica include atat lirismul subiectiv, cat si pe cel obiectiv, ambele prezente in discursul poetic. Lirismul subiectiv se realizeaza prin atitudinea poetica transmisa in mod direct si, la nivelul expresiei, prin marcile subiectivitatii (marci lexico-gramaticale prin care se evidenteaza eul liric): pronumele personal la persoana I plural noi, verbul "nu mai suntem" la timpul prezent, expresia interjectionala "O! Doamne", topica afectiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.