Relatiile internationale in anii 20-30

Trimis la data: 2011-04-20
Materia: Marketing
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 9
Autor: Dinu
Dimensiune: 617kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Regimurile ideologice totalitare nu sunt nici de dreapta, nici de stanga, pentru ca dreapta si stanga presupun referinte democratice, care trimit la regimurile politice occidentale de tip liberal. Trasatura comuna a regimurilor totalitare este - ca, ajungand la putere, ele cauta sa distruga organizarea democratica. Diferenta dintre ele consta in aceea ca regimul hitlerist isi manifesta in mod explicit scopurile (exterminarea evreilor), cel leninist le ascunde in permanenta. Mai mult, bolsevismul isi anexeaza idealurile universale de umanitate, libertate si dreptate, in timp ce este exact contrariul, ceea cel face cu mult mai periculos decat nazismul.
Situatia tarilor lumii si relatiile internationale in anii 1920-1930.
Dupa destramarea Imperiului Tarist, multe regiuni cucerite de rusi isi recapata independenta, evreii din regiunile respective devenind supusii statelor nou infiintate. Astfel, din sase milioane de evrei rusi, trei milioane devin polonezi, o jumatate de milion devin letonieni, iar 2,5 milioane raman in Rusia.

In Lituania, declarata independenta in februarie 1918, se creeaza un Minister al Afacerilor Evreiesti, se alege un Consiliu National Evreiesc si se instituie un sistem de autoguvernare. Clerul si grupurile nationaliste nu vad cu ochi buni aceasta realizare si, in 1924, acest minister este desfiintat. Orice urma de autonomie nationala evreiasca dispare in decembrie 1926 cand puterea este preluata de extrema dreapta care dizolva parlamentul tarii si instituie un regim totalitar.

Polonia, care si-a recapatat independenta in urma tratatului de la Versailles (1919), avea o populatie de 30 milioane locuitori, dintre care 4,5 milioane ucrainieni, 3 milioane evrei si 700 mii germani, ce trebuiau sa beneficieze de drepturile minoritatilor, garantate prin acelasi tratat.

Practic, intr-o Polonie saracita de razboi si cu agricultura la pamant, evreii nu numai ca au impartasit greutatile economice ale celorlalti cetateni dar, ca de obicei, au fost facuti vinovati pentru ele. S-a introdus numerus clausus in invatamant, s-a interzis accesul evreilor in slujbele de stat, atat in administratie cat si in industrie, s-au boicotat intreprinderile evreiesti.

Ungaria. Sfarsitul razboiului si evenimentele care i-au urmat au avut drept consecinta prabusirea totala a armatei ungare. Au ramas numai mici grupuri de forte armate sub conducerea ofiterilor de cariera, pe care ii lega soarta lor comuna si presiunea psihica a unui viitor fara perspectiva.

Anul 1918 a fost anul hotarator, cand superioritatea Aliantilor pe campul de lupta a dus la infrangerea trupelor germane. Succesele de pe frontul de vest au insemnat infrangerea Germaniei si Austro-Ungariei, iar influenta revolutiei rusesti avea sa provoace mari dezordini in interiorul Germaniei si al Austro-Ungariei.

La 11 aprilie 1918, se tinea la Roma un congres al Natiunilor Oprimate din monarhia austro-ungara, unde reprezentantii nationalitatilor din imperiu doreau sa li se acorde drepturi, pentru constituirea unor state nationale. Inca inaintea terminarii razboiului se pune problema destramarii Imperiului Austro-Ungar si constituirea, pe ruinele sale, a unor state independente.

Odata cu lupta celorlalte nationalitati din imperiu pentru castigarea independentei nationale, se creeaza si in Ungaria o partida care militeaza pentru desprinderea acestei tari de Coroana Austriei si obtinerea independentei totale a Ungariei. In noaptea de 29 octombrie 1918, este asasinat Stefan Tisza, seful guvernului maghiar.

In felul acesta incepea revolutia din Ungaria, care avea sa se incheie cu instaurarea unui guvern condus de contele Mihaly Karoly si care urmarea obtinerea independentei depline a Ungariei si ruperea totala a relatiilor Ungariei cu Germania si Austria.

Revolutia avea sa decida proclamarea lui Karoly ca presedinte al republicii, ceea ce insemna de fapt, proclamarea independentei Ungariei si desprinderea acesteia din Imperiul Habsburgic. Proclamarea republicii maghiare se face la 16 noiembrie 1918.

In ciuda nationalismului in crestere, delegatia Ungariei a semnat Tratatul de la Trianon la 4 iunie 1920, dupa aproape doi ani de la incetarea razboiului. Tratatul de pace reducea in mod semnificativ dimensiunile statului maghiar, fata de suprafata pe care o avusese in componenta Imperiului Austro-Ungar.

Transilvania a fost anexata la Romania, Slovacia a devenit parte a noului stat Cehoslovacia, Croatia, Slavonia si Voivodina au devenit parte a Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor (din 1939 Iugoslavia), iar Tinutul Cetatilor(Burgenland) a fost anexata chiar de Austria.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.