Relatiile internationale obiect de studiu si metode de cercetare

Trimis la data: 2015-04-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: adriana_balan_ionela
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Domeniul relatiilor internationale priveste relatiile dintre guvernele lumii. Dar aceste relatii nu pot fi intelese daca sunt privite izolat. Ele sunt strans legate de alti actori (cum ar fi organizatiile internationale), de alte structuri sociale (inclusiv economia, cultura si politica interna) si de influentele geografice si istorice
Relatiile internationale ca obiect de studiu
Ca obiect de studiu, RI au granite incerte. Ca parte a stiintei politice, RI se refera la politica internationala - deciziile guvernelor privind actiunile lor fata de alte guverne. Totusi, de la un punct, domeniul este interdisciplinar, legand politica internationala de economie, istorie, sociologie si alte discipline.
Relatiile politice intre natiuni acopera o gama de activitati - diplomatie, razboi, relatii comerciale, aliante. Cercetatorii RI privesc, adesea, relatiile internationale, in termenii unui amestec de conflict si cooperare in relatiile dintre natiuni. Sfera domeniului RI ar mai putea fi definita prin subdomeniile pe care le circumscrie. In mod traditional, studiul RI s-a concentrat asupra chestiunilor privind razboiul si pacea -subdomeniul studiilor de securitate internationala.

Miscarile armatelor si ale diplomatilor, crearea de tratate si aliante, dezvoltarea si desfasurarea capacitatilor militare - acestea sunt subiecte care au dominat studiul RI in trecut, in special in anii '50 si '60 si au continuat sa detina o pozitie centrala in domeniu. In anii '90, dupa terminarea Razboiului Rece, subdomeniul studiilor de securitate s-a largit dincolo de orientarea sa traditionala privind forta armata si cursa inarmarilor dintre superputeri.

In anii '70 si '80, pe masura ce economia a devenit tot mai mult subiectul central al RI, subdomeniul economiei politice internationale s-a dezvoltat si a devenit contragreutatea studiilor internationale de securitate, ca al doilea subdomeniu principal al RI.
Teoriile si metodeIntelegerea RI necesita o cunoastere atat descriptiva cat si teoretica. Diferiti cercetatori ai RI subliniaza diferite combinatii de teorie si descriere. Ca si alte discipline, RI include atat cercetarea fundamentala, cat si aplicata.

In general, cercetatorii mai apropiati de procesele politice sunt mai interesati in explicatiile pe termen scurt si descriptive care sunt folositoare in intelegerea unei anumite probleme legate de o regiune sau arie. Alti cercetatori tind sa fie interesati de explicatii mai abstracte, generale sau pe termen lung.
In cele din urma, RI este o disciplina practica. Diplomati, birocrati si politicieni pot beneficia de cunoasterea teoretica si descriptiva produsa de cercetatorii in RI. RI este un domeniu imprevizibil al unor procese si evenimente turbulente ce ii iau pe experti prin surprindere, cum ar fi caderea Zidului Berlinului in 1989.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.