Relatiile intre Statele Unite si Europa

Trimis la data: 2015-06-20
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.53 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_F
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In data de 12 septembrie, la doar cateva ore dupa atacurile teroriste din Statele Unite, Alianta Nord Atlantica a invocat articolul 5 al Tratatului de la Washington. Atacurile armate au fost astfel considerate atacuri impotriva tuturor membrilor Aliantei, si NATO a declansat, pentru prima oara in istoria sa, mecanismele de aparare colectiva pentru care organizatia a fost creata in 1949. Masurile practice de asistenta oferite de Alianta Statelor Unite au fost completate de sprijinul logistic, politic si militar al aliatilor pentru desfasurarea interventiei din Afghanistan.
Desi NATO nu a fost implicata ca organizatie in campania dusa impotriva retelei Al Qaeda si a regimului taliban, 14 aliati vest europeni au participat direct la operatiunea "Enduring Freedom" iar, datorita implicarii masive in ISAF, la mijlocul verii 2002, numarul fortelor europene desfasurate in Afghanistan il egalase pe cel al trupelor americane. (Gordon, 2003).

2. In acelasi timp, in afara actiunilor individuale ale statelor membre, Uniunea Europeana s-a declarat unul dintre partenerii cei mai importanti ai coalitiei globale antiteroriste. Declararea solidaritatii neconditionate si a sprijinului total pentru Statele Unite au fost urmate la zece zile dupa atacuri de un plan comun de actiune pentru lupta impotriva terorismului.

Realizarea masurilor stabilite in acest plan (incluzand cooperarea in domeniul politiei si justitiei, actiuni diplomatice, reconstructia Afghanistanului, masuri economice si finaciare, ajutor umanitar, pregatire pentru situatii de urgenta, securitatea transportului aerian), sunt monitorizate in mod constant, iar Comisia este prompta in marcarea elementelor de succes (Uniunea Europeana, Memo/02/187 2002)

3. Daca analiza relatiilor transatlantice contemporane ar porni doar de la elementele mentionate, singura concluzie rezonabila ar fi evidentierea unei cooperari reale bazata pe solidaritate continua, incredere reciproca si valori comune in lupta antiterorista.
Era post 11 septembrie a marcat insa pe ambele maluri ale Atlanticului o explozie a dezbaterii publice si intelectuale privind modul in care Statele Unite si aliatii vest-europeni au raspuns atacurilor.

Discursul oficial si raspunsurile politice si ideologice ale principalilor actori implicati in lupta antiterorista este dublat de o diversitate de opinii, in majoritate critice, care lanseaza avertismente extrem de dure privind deterioarea relatiilor transatlantice. Principala preocupare este a europenilor care, in loc sa scape de SUA, vad ca singura superputere isi intareste si mai mult pozitiile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.