Relatiile publice - o recapitulare a catorva distinctii definitorii

Trimis la data: 2010-08-06
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 7.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin Zumescu
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Multitudinea si varietatea activitatilor desfasurate in spatiul convenit ca fiind al relatiilor publice - elaborarea si transmiterea mesajelor in spatiul public, initierea si mentinerea relatiilor cu presa; culegerea si sistematizarea datelor cu privire la organizatii si publicuri; conceperea, implementarea si evaluarea actiunilor specifice; consilierea membrilor organizatiei, cu precadere a liderilor acesteia; organizarea unor evenimente speciale; pregatirea cuvantarilor in public; crearea unor produse de comunicare cu ajutorul mijloacelor tipografice, fotografice, audio-video, multimedia etc.; pregatirea profesionala a membrilor organizatiei; stabilirea si mentinerea contactelor cu diverse publicuri implicate; etc.
I.1. Relatiile publice din perspectiva organizationala
"Megadefinitia" propusa de catre Rex Harlow in AZarticolul Building a Public Relations Definition publicat in revista "Public Relations Review" (Harlow, 1976) - nota bene, dupa ce a colectat, clasificat si analizat nu mai putin de 472 de definitii formulate in perioada 1906-1975 - nu numai ca este oarecum rebarbativa, ci pare a fi si greu de operationalizat pentru determinarea riguroasa a domeniului propriu relatiilor publice:

Relatiile publice reprezinta functia manageriala distincta care ajuta la stabilirea si mentinerea unor limite reciproce de comunicare, la acceptarea reciproca si la cooperarea dintre o organizatie si publicul ei; ele implica managementul problemelor, ajutandu-i pe manageri sa fie informati asupra opiniei publice si sa raspunda cererilor opiniei publice; ele definesc si accentueaza obligatiile managerilor de a anticipa tendintele mediului; ele folosesc ca principale instrumente de lucru cercetarea si comunicarea bazate pe principii etice." (apud Pricopie, 2005: 27).

Un punct de plecare convenabil in acest sens ar putea fi insa gasit in definitiile elaborate din perspectiva organizationala, care sunt preferate in mod deosebit de catre teoreticienii si practicienii americani. Spre exemplificare, redam mai jos trei asemenea definitii (cf. Nessman, 1995):relatiile publice inseamna managementul comunicarii dintre o organizatie si publicurile sale (James Grunig si Todd Hunt);relatiile publice reprezinta functia manageriala care identifica, stabileste si mentine relatii mutual benefice intre o organizatie si diversele publicuri de care depinde succesul ori esecul acesteia (Scott Cutlip);

Relatiile publice constituie functia de comunicare si de management prin care organizatiile se adapteaza la mediu, respectiv modifica sau mentin mediul in scopul atingerii scopurilor propuse (L. Long si V. Hazleton).In linii generale, definitiile de acest tip concorda cu cele patru modele ale relatiilor publice distinse de catre James Grunig si Todd Hunt (cf. Pricopie, 2005: 37-41):modelul impresariat / publicitate (legat de numele lui Phineas T. Barnum, caracterizat de o comunicare unilaterala de la organizatie catre public in scopul promovarii ideilor si intereselor organizatiei, nefundamentat teoretic si fara legatura cu valoarea de adevar a informatiilor vehiculate);

Modelul informarii publice (promovat de Ivy Lee si caracterizat de o comunicare unilaterala de la organizatie catre public in scopul aducerii la cunostinta a unor informatii reale si - pe cat posibil - complete); modelul comunicarii bilaterale asimetrice (legat de numele lui Edward Bernays si caracterizat de o comunicare bilaterala cu efect dual neechilibrat, organizatia receptand feedback-ul din partea publicului numai in masura in care ii poate servi la atingerea obiectivelor proprii);

Modelul comunicarii bilaterale simetrice (initiat de Edward Bernays si alti practicieni ai relatiilor publice in scopul asezarii profesiei pe fundamente etice si deontologice, caracterizat de o comunicare bilaterala cu efect dual echilibrat si orientat spre obtinerea intelegerii reciproce pe baza unor interese comune atat organizatiei, cat si publicului).

Concordanta dintre definitiile si modelele de mai sus este doar partiala, in masura in care modelul impresariat / publicitate nu pare sa implice orientarea spre "relatii mutual benefice" intre organizatie si public, asa cum cere definitia lui Scott Cuttlip. Or, chiar daca nu este bine apreciata, practica de relatii publice situata pe fagasul trasat de Phineas Barnum este suficient de manifesta pentru a o lua in considerare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.