Relativismul moral si consecintele sale in plan politic

Trimis la data: 2015-07-31
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 68
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_G
Dimensiune: 97kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Etica reprezinta teoria sau studiul filozofic al moralei, calitate in care se ocupa de studiul principiilor, normelor si valorilor morale, si, totodata, de studiul originii, dezvoltarii si justificarii continutului lor. Raspunsul pe care-l cauta etica este cum ar trebui sa actioneze individul in raport cu el insusi, cu societatea si grupul uman din care face parte.
Numele disciplinei vine de la cuvantul grec ethos care inseamna obicei, caracter, comportament si de la logos, care inseamna stiinta.Asadar, etica este stiinta despre comportamentul uman, luat totodeauna in raport cu ceilalti.
In literatura contemporana termenul de morala apare din ce in ce mai putin, acesta fiind inlocuit cu cel de etica. Insa cele doua elemente comporta diferente terminologice si de definitie specifice. Pentru ca, daca etica face referire la universul semnificatiilor, al sensurilor sau al comportamentului uman, morala in schimb se raporteaza la un ansamblu de judecati ce privesc notiuni precum bine si rau, destinate sa determine un anumit tipar comportamental. Asadar, cele doua notiuni nu pot fi puse sub acelasi raport terminologic. Etica ne invata sa ne asumam libertatea de a aprecia coerenta acestui univers normativ desemnat de morala in functie de valorile noastre.

Deci, putem spune ca morala este o punere in practica a eticii, intr-un context particular, social, politic si istoric.
Legile moralei nu sunt unele fixe, pentru ca ceea ce a fost valabil ieri nu mai este valabil maine. Morala evolueaza o data cu schimbarile produse in societate, iar ea se aplica diferit, in functie de varsta, clasa sociala, cultura sau civilizatie. Morala este, adesea, un subiect de conflict si ne obliga la un dialog permanent, ca sa ne punem in acord trasaturile etice, care sunt adesea diferite.

Fiind un loc de afront continuu, morala este astfel un factor de progres uman. Ea ne invata sa coexistam, sa ne respectam, sa traim in armonie. Acestea se pot realiza pe baza unei etici ce are ca pivot, ca axa, valorile noastre.
Deci, cum ar putea fi definita morala?. Dar etica?. Ele sunt ceea ce nu se poate fonda pe stiinta, nici pe ratiune. Pentru ca etica si morala sa existe, trebuie sa existe elanul interior, emotia, pasiunea, dragostea de adevar, care ne pot face pe noi, oamenii, sa iesim din noi insine, deasupra egoismului, sa ajungem acolo unde domnesc altruismul si dragostea.

Abordarea problemei normelor morale la nivelul contemporan al evolutiei sociale reclama luarea in consideratie a catorva enunturi si anume:
a) Natura moralei. Morala este un prim factor de echilibru in raporturile dintre oameni. Ea tinde sa inlature "legea junglei", legea suprematiei celui mai tare, in prima instanta a celui mai tare din punct de vedere fizic. Oamenii sunt inegali asa cum i-a lasat natura. In lumea animala a supravietui este cel mai important lucru. Cei slabi pierd. Morala umana s-a rasculat impotriva legii celui mai tare.

In mod ideal morala proclama dreptul la existenta al fiecarui individ iar norma juridica a preluat acest principiu. In mod special morala ii apara pe cei mai putin favorizati, pe cei mai vulnerabili in fata fortei. Morala apeleaza nu numai la ratiune dar si la sensibilitatea umana, la resorturile de solidaritate cu cei aflati in suferinta si dificultate.
b) Normele morale. Indeplinirea functiilor morale de reglementare a raporturilor dintre indivizi, dintre indivizi si comunitate pentru a se realiza echilibrul dintre aceste entitati pe baza indatoririlor si drepturilor egale presupune norme.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.