Religia Egiptului

Trimis la data: 2005-08-02 Materia: Istorie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 7335
Autor: Mirela_octa Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
De-a lungul întregului Nil se înalţă şi astăzi templele pe care vechii egipteni le-au construit pentru a-şi cinsti zeii. Ei au construit şi piramide, unde odihnesc mumiile faraonilor. Vreme de peste 3000 de ani (din 3200 până în 30 î. Cr.), civilizaţia egipteană înfloreşte într-un ţinut deşertic, pârjolit de soare. În valea îngustă pe care creşterea apelor Nilului o face foarte mănoasă. Oraşe puternice sunt unite sub autoritatea unui rege, faraonul. Printre numeroşii zei cărora egiptenii li se închină figurează şi faraonul, pe care aceştia îl consideră un zeu viu.

Religia Egiptului
De-a lungul întregului Nil se înalţă şi astăzi templele pe care vechii egipteni le-au construit pentru a-şi cinsti zeii. Ei au construit şi piramide, unde odihnesc mumiile faraonilor.Vreme de peste 3000 de ani (din 3200 până în 30 î. Cr.), civilizaţia egipteană înfloreşte într-un ţinut deşertic, pârjolit de soare.

În valea îngustă pe care creşterea apelor Nilului o face foarte mănoasă. Oraşe puternice sunt unite sub autoritatea unui rege, faraonul. Printre numeroşii zei cărora egiptenii li se închină figurează şi faraonul, pe care aceştia îl consideră un zeu viu. Preoţi aflaţi în slujba sa se ocupă de zei în fiecare templu. Aceştia diriguiesc de asemenea ceremoniile pentru morţi, care deţin un loc însemnat în religie.

Zeii egipteni
Fiecare regiune, fiecare oraş cinsteşte zei diferiţi. Totuşi principalii zei sunt recunoscuţi de toţi.Amon-Ra, zeul Soarelui, este unul dintre cei mai importanţi zei. Purtând pe cap un disc solar, el se naşte în fiecare dimineaţă şi dispare în fiecare seară. Pe tot timpul zilei, navighează în barca sa de aur pe oceanul cerului. Osiris este, potrivit legendei, primul rege al Egiptului. Fratele său, Seth, îl asasinează şi îi taie trupul în paisprezece bucăţi, pe care le împrăştie în tot Egiptul.

Isis, soţia lui Osiris, găseşte rând pe rând bucăţile, reconstituie trupul, îl înfăşoară în fâşii de pânză şi îşi învie soţul. Osiris este astfel prima mumie şi devine zeul Morţilor. Isis este o vrăjitoare, zeiţă a Vieţii şi mamă ideală. Horus este fiul lui Osiris şi al lui Isis. El îşi răzbună tatăl, smulgându-i lui Seth tronul Egiptului. El este zeul şoim, protector al faraonului. Prin anul 1360 î. Cr., faraonul Amenhotep al IV-lea încearcă să impună un zeu unic, pe Aton, zeu al Soarelui. El însuşi îşi schimbă numele în Akhenaton (adorator al Soarelui). După moartea sa, se revine la vechea religie, căci egiptenii rămân ataşaţi de zeii lor tradiţionali.

Faraonul
Faraonul, rege al Egiptului, este considerat deopotrivă preotul suprem şi un zeu viu printre oameni. Din acest motiv, el nu trebuie privit în faţă. Egiptenii cred că el este un urmaş al primului rege legendar al Egiptului, Osiris, şi reîncarnarea lui Horus pe pământ. După moarte, el se va întoarce în lumea zeilor. Faraonul este căpetenia religioasă. În principiu, el trebuie să fie singurul care să se roage la zei în templu. Însă el îi împuterniceşte pe preoţi să facă acest lucru, întrucât nu poate fi prezent zilnic în toate templele din regat.

Templele
Templele sunt locuinţele zeilor. Sunt construite la malul Nilului, iar faţada lor este întotdeauna paralelă cu fluviul. O lungă alee străjuită de sfincşi duce la intrarea monumentală. În interior se deschide curtea unde poporul are dreptul să ia loc doar cu ocazia marilor sărbători. Din fundul curţii, se intră într-o sală cu coloane unde se oferă sacrificii în timpul ceremoniilor. Într-o altă sală, se găseşte barca pe care este instalată statuia zeului cu prilejul procesiunilor pe Nil. În fundul templului, într-o săliţă splendid decorată, se află sălaşul zeului, naosul, în care este închisă statuia. Numai faraonul şi preoţii au dreptul să pătrundă aici.

Preoţii
În fiecare templu, există mai mulţi preoţi, conduşi de un mare preot. Preoţii trebuie să ştie să citească şi să scrie. Funcţia lor se transmite din tată în fiu. Ei alcătuiesc un grup social bogat şi puternic, căci percep birurile cuvenite zeilor. Preoţii trebuie să fie raşi şi să poarte un veşmânt lung. Ei au grijă de zeul căruia îi este închinat templul. Întrucât se consideră că zeul sălăşluieşte în statuia care îl întruchipează, în fiecare dimineaţă preoţii trezesc această statuie. O spală, o înmiresmează, o îmbracă şi o hrănesc, după care depun ofrandele la picioarele ei.

Viaţa de după moarte
Pentru egipteni, omul continuă să trăiască şi după moarte. Trecerea din împărăţia morţilor este periculoasă şi, de aceea, morţii sunt ocrotiţi prin tot felul de ritualuri şi rugăciuni. Mormintele sunt concepute ca nişte adevărate locuinţe, în care sunt depozitate toate mobilele şi obiectele necesare defunctului în noua sa viaţă. Însă, înainte, el va trebui să iasă învingător din încercarea redutabilă a judecăţii lui Osiris.

Ritualurile funerare
Mortul cunoaşte o altă viaţă în lumea de dincolo, cu condiţia ca trupul său să fie conservat. În acest scop, trupul trebuie îmbălsămat pentru a fi transformat în mumie. O mască pictată după chipul mortului îi acoperă faţa. Mumia este aşezată apoi în trei sarcofage care se încastrează unele în altele. Acestea au forma trupului mortului, iar în ultimul este zugrăvit după chipul său.

Lângă sarcofag sunt plasate toate lucrurile trebuincioase vieţii cotidiene, îndeosebi hrană, obiecte de toaletă, bijuterii şi de asemenea arme. Nişte statuiete sau ,,shauabtis”, care reprezintă slujitorii, vor munci în locul mortului în lumea de dincolo. Defuncţii înstăriţi iau cu ei până la 365 de şauabtis, astfel încât să aibă un servitor în fiecare zi a anului.

Mormintele
Pentru a-şi proteja trupul şi bogăţiile pe care le iau cu ei în lumea de dincolo, faraonii pun să li se clădească nişte morminte uriaşe pe malul vestic al Nilului. Acest mal era considerat malul morţilor, fiindcă soarele apune pe această parte a fluviului. Mormintele primilor faraoni numite mastaba, sunt nişte mari edificii joase şi rectangulare. În mastaba se află un puţ adânc care duce la încăperea unde odihneşte mortul.

Deasupra se află camera ofrandelor. Când faraonii hotărăsc să-şi construiască piramide, aceste mastaba devin mormintele înalţilor demnitari ai regatului. Piramidele erau iniţial cu trepte, cum este cea a regelui Djoser de la Saqqarah, simbolizând o scară gigantică pentru a urca în sălaşul zeilor. Apoi, cele patru pante ale lor devin netede şi simbolizează o rază de soare, cum sunt cele ale piramidei lui Kheops. În interior o lungă galerie în pantă duce la un adevărat apartament alcătuit din mai multe încăperi despărţite prin uşi sigilate, care înconjoară camera unde se află sarcofagul şi unde se găsesc bogăţiile regelui defunct. Un sistem de galerii şi de camere goale au rolul de ai păcăli pe hoţi, însă aproape toate mormintele au fost jefuite pe vremea faraonilor.

Prin anul 1500 î.Cr., faraonii preferă să pună să li se sape mormintele (hipogee) în pereţii abrupţi ai munţilor din faţa oraşului Teba, în Valea Regilor. Ca şi vechile mastaba, hipogeele sunt alcătuite dintr-o încăpere de cult care cuprinde mai multe săli foarte mari, ornate cu basoreliefuri sau cu picturi. Un puţ tainic duce la camera sarcofagului. Mormintele mai modeste sunt nişte puţuri adânci de 5 m, în fundul cărora se află o încăpere strict dimensionată pentru a găzdui sicriul, în care mortul nu este mumificat. Cât despre săraci, aceştia sunt înfăşuraţi într-o rogojină şi îngropaţi direct în nisip, cu câteva obiecte familiare.

Judecata lui Osiris
După moarte, defunctul începe o lungă călătorie până în împărăţia lui Osiris (sau împărăţia morţilor), trebuind să apară în faţa unui tribunal. Cartea morţilor, culegere de formule magice care au fost aşezate în sarcofag, se presupune că îl poate ajuta pe defunct care trebuie să răspundă la interogatoriul lui Osiris despre faptele din viaţă. Apoi sufletul defunctului este cântărit: inima lui este pusă pe unul din talerele balanţei, iar pe celălalt se află o pană. Dacă talerele sunt în echilibru, mortul intră în împărăţia lui Osiris. În caz contrar, este devorat de un monstru şi dispare pentru totdeauna.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.