Religia civilizatiilor precolumbiene - aztecii incasii si mayasii

Trimis la data: 2011-05-18
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 1140
Autor: Andrei
Dimensiune: 25kb
Voturi: 38
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa multe milenii de migratii spre teritoriul continentului american, catre inceputul erei noastre, in aceasta zona, nomadismul inceteaza si incep sa se configureze civilizatii create de populatii sedentare. Trei dintre acestea au atins nivelul de civilizatii istorice: prima, civilizatia azteca, s-a constituit in partea meridionala a Americii de Nord; a doua, civilizatia Inca, in America de Sud de-a lungul coastei Oceanului Pacific si a treia, civilizatia Maya, in America Centrala .
Pana la sosirea fatala a conchistadorilor spanioli in secolul al XVI-lea e.n. aceste civilizatii s-au dezvoltat si au inflorit . Atunci cand spaniolii au sosit in ceea ce numim astazi America precolumbiana "au gasit un panteon indigen care avea deja 1000 de ani si o traditie in care se combinau literatura orala cu codexurile si stelele si o stranie mitologie cu destule puncte comune" . Zeii maya, azteci si incasi semanau destul de mult intre ei si, uneori, se puteau schimba unii cu altii.

Samanii acestor culturi, de la atributele lor sacre si rolul lor de intermediari intre lumea de sus (cerul) si cea de jos (regatul muritorilor), pe de-o parte, si lumea de aici de jos - concepte comune culturilor precolumbiene - , pe de alta parte, au recurs la o mitologie cosmogonica si etiologica pentru a explica originile Universului, eroilor culturali si civilizatori si ale vietii materiale si spirituale.
Cunostintele noastre despre aceste religii au la baza descoperirile arheologice, documentele contemporane ale bastinasilor cum ar fi codurile aztece si mayase, precum si relatarile cuceritorilor spanioli .

Dupa ce am prezentat pe scurt contextul aparitiei si dezvoltarii civilizatiilor si religiei celor trei mari imperii precolumbiene, in continuare ne vom opri pentru a descrie in linii mari religia civilizatiilor amintite, respectiv civilizatia azteca, incasa si mayasa.

Aztecii s-au stabilit in Marele Podis Mexican in jurul anului 1345 e.n. "condusi" fiind de zeul lor protector Huitzilopochtli spre un "pamant al fagaduintei". In aceasta faza de organizare tribala aztecii erau guvernati de preoti, jertfeau copii zeului ploii si credeau in venirea unui Quetzalcoatl-Mesia salvator. In acest loc au fondat orasul Tenochtitlan care va deveni capitala .

Cunostintele pe care le avem despre religia azteca se constituie intr-un complex mozaic format din piesele care au supravietuit violentului soc istoric la care a fost supus de cucerirea spaniola imperiul a carui stralucitoare capitala numara in acea epoca peste 300.000 de locuitori .

Cultura azteca este un amestec de elemente ale triburilor care au interferat in Tenochtitlan in timpul acestei perioade, in mod special cei care provin din chichimecas si, intr-o masura mai mica, triburile ca acolhuas, chalcas, sau tepanecas. In plus, include mostenirea religioasa si rituala a civilizatiilor anterioare. Pentru ca Tenochtitlanul era la mai putin de 50 de kilometri de celalalt "oras-stat" al zonei, Teotihuacan, se pare ca din aceasta cultura anterioara provin detalii importante privind religiozitatea azteca, de exemplu conceptia astrologica si calendarele sau impartirea in epoci, structuri sacre si reprezentari ale zeilor .

Viata aztecilor, in toate aspectele ei, era profund sacralizata. "Importanta religiei in lumea azteca era atat de mare, incat, de cand se nastea si pana murea, individul indeplinea, in mod strict, toate activitatile sale legate de cult. Dar nu numai atat. Nu exista munca a sa cotidiana care sa nu fie influentata de practicile rituale. In domeniul socio-politic, cultul contribuia la mentinerea structurii ierarhice care guverna societatea" .

Aztecii credeau ca tot ceea ce exista, inclusiv zeii, a fost creat de doua fiinte primordiale. Acestea erau Ometecuhtli, "Stapanul dualitatii", si Omeciuatl, "Stapana dualitatii". Cei doi au dat nastere tuturor zeilor si intregii omeniri .

Conceptia privind cosmosul in aceasta cultura este egocentrica. Ei considerau Tenochtitlanul centru lumii si al cerului. Lumea este o masa de pamant patrata inconjurata de apa iar cerul este impartit in 13 niveluri, in care locuiesc diversi zei.

In acelasi fel, sub pamant exista niveluri, iar cel situat la cea mai mare adancime ii adaposteste pe morti. Acest cosmos atat de ordonat nu contrazice credinta foarte inradacinata in randul aztecilor potrivit careia Universul este in miscare. Instabilitatea este o constanta in conceptia lor mitica.

Zeii se iubesc, se reproduc si se omoara intre ei, provocand astfel schimbari enorme in realitate. De aceea, pentru a putea controla sau a provoca aceste schimbari, aztecii credeau cu convingere in razboi si in sacrificiile rituale care faceau posibila o viata noua, recolte bogate si progres .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.